På tisdagsmorgonen kom affärsnyheten att Ambea köper hela Aleris omsorgsverksamhet i Sverige, Danmark och Norge. En affär på 2,6 miljarder kronor.

Aleris omsorg driver i dag tre verksamheter i Vimmerby kommun, behandlingshemmen Stenbäcken och Strandhagen samt Målet, en öppenvård riktad till personer med problem på grund av psykisk ohälsa, missbruk, våld eller kriminalitet. Motsvarande verksamhet finns också i Hultsfred. Affären ska dock inte påverka de olika verksamheterna lokalt.

– I nuläget planeras inga förändringar för verksamheterna i Vimmerby på grund av affären, säger Aleris kommunikationschef Henrik Kennedy i en kommentar till miljardaffären som offentliggjordes på tisdagsmorgonen.

Artikelbild

Han bekräftar samtidigt att Vimmerby Tidnings uppgifter från början av juli att nybyggnation i Nybble blivit allt mer ointressant.

– I takt med att vi har analyserat förutsättningarna både när det gäller hur lokalerna ska utformas för att på bästa sätt svara mot verksamheternas behov och för att det ska bli kostnadseffektivt har vi landat i att nybyggnation inte är vårt huvudspår, säger Henrik Kennedy.

Har den här affären på något sätt påverkat planerna att bygga nytt, alternativt hyra befintliga lokaler i Vimmerby?

– Nej.

LÄS MER: "Finns inga signaler därifrån att man vill avbryta avtalet"

Aleris planer på att bygga ett nytt behandlingshem i Vimmerby för att ersätta Stenbäcken har varit föremål för en omfattande debatt i flera år. I maj i fjol beslutade ett enigt fullmäktige om ett markanvisningsavtal för ett område i Nybble, trots starka invändningar från boende närområde. Avtalet överklagades av ett flertal personer, men det blev avslag från förvaltningsrätten i Linköping.

I början av juli i år kunde vi rapportera att Aleris backade från planerna att bygga i Nybble.

– Det är inget nybygge som är aktuellt längre, sade Helena Wretman, affärsområdeschef på Aleris, till Vimmerby Tidning den 3 juli.

Aleris presskommunikatör Henrik Kennedy ville dock inte bekräfta uppgifterna då.

– Nej, det kan jag inte. Tvärtom är det så att vi fortfarande håller på att undersöka var det är bäst att bedriva vår verksamhet. Vi kollar fortfarande på detta alternativ, sade han.

Nu säger han att hyra i befintliga lokaler är hetare, men att Nybble inte är helt avskrivet ännu.

Aleris och kommunen ska träffas nästa vecka. Henrik Kennedy vill inte säga nåt om vilka besked kommunen kommer att få då.

– Det tar vi med dom.

LÄS MER:"Bygg nya förskolan i Nybble istället"