Aleris ser ut att dra sig ur projektet att bygga ett nytt behandlingshem i Nybble. Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij väljer därför att lyfta frågan igen om placering av en ny förskola. Hon anser att kommunen ska tänka om, lämna planerna på en stor förskola i VOK-skogen, och istället placera en något mindre enhet på Aleris anvisade mark i Nybble.

– Här finns en stor möjlighet att bygga en förskola. Det ska ju även byggas ett nytt bostadsområde i Nybble, samtidigt som det är generationsskifte i bostadsområdet Kohagen, och vi har ingen förskola i det området i dag, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

– Om Aleris väljer att inte bygga där vore det ypperligt att ha förskolan där, med närheten till naturen och till det nya bostadsområdet.

Artikelbild

| Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Ingela Nilsson Nachtweij är kritisk mot kommunens plan på att bygga en tio avdelningar stor förskola i VOK. För några veckor sedan gav hon ett motförslag som gick ut på att bygga en sex avdelningar stor förskola i Nosshult, samt bygga ut några redan befintliga förskolor i Vimmerby för att täcka behovet. Men Nybble vore en snabbare alternativ, menar hon.

– Detaljplanen kommer snabbare där, även om Nosshult också är bra. Men i den delen finns ändå några förskolor i närheten i dag, det gör det inte i Nybble.

Ingela Nilsson Nachtweij säger att tamken för Nybble, liksom Nosshult, är att bygga en sex avdelningar stor förskola, samt tre avdelningar vid Vimarskolan för antingen förskola eller förskoleklass.

Hur tror du det här förslaget tas emot av majoriteten?

– Jag tror att det är viktigt att vara flexibel och kan tänka nytt när förutsättningarna ändras. Jag hoppas att fler ser möjligheterna, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Men kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M) ser ingen direkt påverkan på planerna på en ny förskola om det nu blir så att Aleris överger Nybble.

– Det har jag svårt at tro. Marken som Aleris har avtal på räcker inte för en stor förskola, så jag tror det är mest troligt att det blir bostäder i någon form som ersätter om Aleris avstår markanvisningsavtalet, säger Tomas Peterson.

Helen Nilsson stänger inte dörren helt för en förskola i Nybble.

– Inte när det gäller den stora förskolan, men för kommande mindre förskolor kan den här platsen bli i en möjlighet på sikt. Men vi vet inte hur det blir ännu med Nybble och Aleris, säger Helen Nilsson.