Tidigare cheferna berättar om beslutet att lämna

Vimmerby kommun
Lästid cirka 4 min

Nu berättar före detta gatuchefen Roger Lindell tillsammans med tidigare driftchefen Tomas Larsson om varför de egentligen hoppade av sina tjänster.
– Jag kämpade så länge jag kunde för mina medarbetare, men det finns gränser, säger Roger Lindell.

Efter kommunstyrelseordförandes plötsliga beslut att lämna, en splittrad men senare ihoppusslad politisk majoritet och en kommundirektörs hastiga avskedande, mitt i tider av ekonomisk kris, fortsätter det att blåsa kallt genom maktens korridorer i Stadshuset.

Tre välbekanta chefer försvann från samhällsbyggnadsavdelningen inom loppet av fem månader, och i en granskning berättar en medarbetare som även hen valt att säga upp sig, om brister i avdelningens arbetsmiljö. 

Nu berättar de före detta kommunala cheferna Tomas Larsson och Roger Lindell vad de anser egentligen hände bakom Stadshusets tegelkuliss, och varför de båda till slut valde att lämna.

undefined
Roger Lindell och Tomas Larsson har lämnat sina chefstjänster på Vimmerby kommun, och nu berättar de för första gången om varför de kände sig tvungna att sluta.

Roger Lindell, tidigare gatuchef, lämnade med omedelbar verkan sin tjänst efter en "överenskommelse" med arbetsgivaren i början av oktober. Han upplevde dock att han tvingades bort från sin tjänst på felaktiga grunder efter att han gått emot samhällsbyggnadschefen. Enligt honom började alltihop under hösten förra året.

– Det var då vi började ifrågasätta vår chef, samhällsbyggnadschefen Klas Svensson, säger han.

Kritiken som Roger lyfte för sin chef handlade bland annat om avtal som den dåvarande gatuchefen menade gynnade privata företag. Han försökte lyfta detta hos tidigare kommundirektören Carolina Leijonram.

– Hon vägrade ta emot oss. Det slutade med att mina medarbetare gick till facket, som i sin tur hade ett antal sittningar med Carolina utan att komma någon vart. Istället vände ledningsgruppen på steken och det som mina medarbetare påpekat mot samhällsbyggnadschefen riktades istället mot mig. Klas ihop med en HR-konsult drog för mig alla sätt som de tyckte att jag brast i min roll. Jag fick höra att jag inte var lojal mot kommunen eller samarbetsvillig, säger Roger Lindell. 

undefined

"Jag var jäkligt bångstyrig och kämpade så länge jag kunde för mina medarbetare"

Roger Lindell

Före detta gatuchef, Vimmerby kommun

I september fick Roger Lindell ett meddelande med inkallning till ett möte om sin anställning.

– Vi tog mötet och de hade redan förberett ett pressmeddelande om att jag skulle gå. Det var inte riktigt där vi hamnade, utan vi gjorde en uppgörelse om att de fick köpa ut mig samtidigt som jag sa upp mig. Det var fortfarande då att de menade att jag inte var lojal mot ledningsgruppen, men deras enda sätt att få bort mig var ju att köpa ut mig, menar Lindell.

Så gick det enligt den tidigare gatuchefen till när han blev av med jobbet. Han tyckte att sättet att handskas med skattepengar på var orimligt.

– Jag var jäkligt bångstyrig och kämpade så länge jag kunde för mina medarbetare, men det finns gränser.

"Ingen blixt från klar himmel"

Tomas Larsson lämnade chefsstolen på driftenheten tom i juni efter att ha sagt upp sig själv.

– Det var ingen blixt från klar himmel utan det hänger naturligtvis ihop med det Roger berättar, säger han.

Innan sina fem år inom kommunen kom Larsson från privata sektorn, men när det kom till Vimmerby kommun, politiken och kommunal verksamhet överlag "kände han inte till en millimeter", menar han. 

– Det var spännande och jag tyckte från början att allting fungerade bra med högsta ledningen. När Roger kom in pratade vi samma språk och var öppna med varandra, det var jäkligt bra, men sen kom Klas och ville ändra om. Det kändes inte rätt och när han "gav sig på" Roger gav han sig också indirekt på mitt gäng borta på driften, säger Tomas Larsson.

undefined

"Det var väldigt skönt för min del att få säga vad jag tyckte"

Tomas Larsson

Före detta driftchef, Vimmerby kommun

Inför ledningen var han tydlig med anledningen bakom sitt beslut vilket han framförde till tidigare kommundirektören.

– Det var väldigt skönt för min del att få säga vad jag tyckte, men hon höll inte med mig såklart.

undefined
Första gången samhällsbyggnadschefen ska ha visat sig uppe på driftenheten var i augusti när Roger Lindell hade semester. "Då hade han ändå jobbat i ett och ett halvt år, och inte ens besökt en av avdelningarna som han är högsta chef för", säger Roger Lindell.

"Man ska hälsa"

Samhällsbyggnadschefen ska, enligt cheferna, i stor utsträckning ha undvikit att hälsa på kollegor.

– Han kommer in och pratar skit om sina gamla medarbetare och det kunde vara personliga påhopp om dem, exempelvis om deras vikt, hur de såg ut och betedde sig. Det var också ett baktalande utav våra ärenden som vi skulle dra för politiken och någonstans handlar det väl om att de grundläggande chefsegenskaperna helt och hållet saknades, säger Lindell.

Roger Lindell beskriver också hur han inte alltid höll med när det kom till samhällsbyggnadschefens sätt att hantera avtal. 

 – Det finns företag som hade direktlinjer in till högsta ledningen. Det handlar om mellan fem och tio företag som haft en väldig räkmacka i den här kommunen. Jag skulle aldrig skriva på några avtal som jag inte står för och jag vägrade också att låta mina medarbetare skriva på sådana avtal.

undefined
När nyheten om utköpet av Roger Lindell nådde Vimmerbyborna höjde kommentarsfälts-krigarna sina röster och kritiserade det faktum att Roger tog emot sex månadslöner i samband med överenskommelsen. "Vad folk tycker när de inte känner till bakgrunden får stå för dem, helt enkelt. Jag tog inte åt mig av det, jag kände bara att det var jäkligt skönt när allt det här väl var färdigt", säger Roger Lindell.

Sett ur Klas perspektiv, finns det en risk att farhågorna ni lyfte påverkade honom från början?

– Jag vet inte om det hade någon effekt i att det ledde till att han var på sin vakt redan när han tillsattes. Vi försökte hålla ett öppet sinne och arbeta på som tidigare, men det skulle tvunget till en förändring och då åt det negativa hållet. På våra ledningsgruppsmöten kom vi i princip aldrig in på punkten som handlade om arbetsmiljö. Det fanns aldrig någon vilja att ändra på någonting.

Avdelningens anställda

• Vimmerby Tidning har begärt ut uppgiften om hur många som har slutat inom samhällsbyggnadsavdelningen sedan första januari 2023. Enligt avdelningens utskottssekreterare har 20 anställda slutat under denna period, fram till nu. 

• Totalt jobbar 162 tillsvidareanställda på kommunens samhällsbyggnadsavdelning och de är uppdelade på sex olika underenheter, gatukontoret (6), driften (18), kost- och lokalvård (122), fastighet (3), räddning (9) samt centralt (4).