Utmaningen inför sommaren: "Svårt att hitta bra kockar"

Sommaren är här. Rekryteringen av personal för Vimmerbys restauranger inför "turistboomen" är alltid en återkommande fråga, så även i år.   
– Överlag är det svårt att hitta bra kockar, säger Peter Sandberg, restaurangchef på Björkbackens Karaktärshotell.                        

Peter Sandberg, restaurangchef Björkbacken, har haft en utmaning med att hitta tillräckligt många kockar till sommaren.

Peter Sandberg, restaurangchef Björkbacken, har haft en utmaning med att hitta tillräckligt många kockar till sommaren.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2025-06-08 06:00

Sandberg upplever att problemet inte är unikt för Vimmerby, utan likadant i hela branschen. Både gällande kockar och kökspersonal i övrigt.   

Det har blivit svårare med rekryteringen efter pandemiåren.    

– Det har inte funnits en återväxt i den takt som vi skulle behöva.    

Har ni några utmaningar inför sommaren?    

– Nu när vi kommit lite närmare sommaren har vi haft några kockar som hoppat av. Därför har vi lagt ut en annons för att få in kvalificerad personal där. Överlag är det framförallt svårt att hitta bra kockar.    

Sandberg utvecklar:    

– Svårigheterna är oftast inte att kunna laga god mat, utan det handlar om tempot och hastigheten i köket. Om man inte kan hålla många bollar i luften utan att bli superstressad funkar det inte.

Under sommaren utökas den totala personalstyrkan på hotellet rejält, till drygt 95 personer.

– Jag har rekryterat ungefär 25 av dem till restaurangdelen. Det är en markant ökning. Från att vara kanske fyra personer i vanliga fall upp till 25. 

På sommaren kan det vara uppåt 250 boende på hotellet och 700 totalt, sett över hela anläggningen.   

– Det är mycket mat som ska in och ut. Så under sommaren hinner man inte med så mycket mer än att överleva.  

 "Det känns nästan som vi har kunnat välja och vraka", säger Therése Ekström på Vimmerby Stadshotell angående sommarens personalrekrytering.
"Det känns nästan som vi har kunnat välja och vraka", säger Therése Ekström på Vimmerby Stadshotell angående sommarens personalrekrytering.

En annan stor "aktör" i sammanhanget i Vimmerby är Stadshotellet. Therese Ekström, Food & Beverage Manager, säger att hotellet haft det lite lättare att rekrytera personal till köket och restaurangen. 

– Vi har haft mycket sökande, det känns nästan som vi har kunnat välja och vraka. Det har varit väldigt mycket yngre personer, som slutar nian och ska börja gymnasiet, som vi haft inne. Det har visat sig vara en fullträff för vår del. 

– Tittar vi just på köksdelen har vi två elever hos oss från restaurangskolan, en som tar studenten och en som ska gå kvar. 

Har ni haft det lättare med rekryteringen i år jämfört med tidigare år?

– Jag har bara varit med ett år här tidigare, men jag upplever att det varit fler som sökt sig till oss i år.

Vad kan det bero på?

– Kanske att vi blivit lite attraktivare som arbetsplats jämfört med tidigare. Vi visar upp oss och vill vara med på mycket grejer och har en hel del nytt i pipen. Det kan nog sporra många till att vilja vara hos oss.

Likt Björkbacken blir det en stor ökning av personal till sommaren. Stadshotellet har sex ordinarie kockar och under sommaren tillkommer tre extra. 

– Det har varit guld att vi haft eleverna från restaurangskolan på praktik hos oss. De har visat framfötterna och varit superduktiga. Så vi har haft det lätt med att få in bra kockar. Man hör ju från andra restauranger att det varit lite svårare. Det är inte så att det kryllar av kockar, så vi har haft tur.

I restaurangen ökas personalstyrkan från tio till drygt 30 personer.

– Det är väldigt mycket mer folk i rörelse.

Sedan några veckor tillbaka har Prime öppnat upp restaurangen kvällstid igen. På bild restaurangchef Jannica Hedberg.
Sedan några veckor tillbaka har Prime öppnat upp restaurangen kvällstid igen. På bild restaurangchef Jannica Hedberg.

Restaurang Prime öppnade för några veckor sedan upp sin servering på kvällstid.   

– Min största oro redan från början var rekryteringen. Jag är kock själv och vet genom tidigare arbeten hur svårt det är att få tag på kockar. Det var nästan en rädsla att inte lyckas få tag på rätt person men jag har ändå haft hoppet uppe, sa restaurangchefen Jannica Hedberg i en intervju med vår tidning i mitten av maj.   

Ända sedan hon började sitt jobb i oktober har hon fått jobba med rekryteringsfrågan. Då var läget akut och personalbristen gjorde att lunchserveringen tillfälligt fick pausas. Den startades upp igen i början av året och sedan en tid tillbaka finns det alltså tillräckligt med personal för att även köra kvällar.     

Till sommaren kommer restaurangen ha fyra kockar och 6,5 tjänster i matsalen.

–Jag hade hoppats på att vara igång tidigare, för det är så roligt med kvällarna, men med facit i hand vet jag inte om vi skulle ha hunnit med allt fix och så inför. Nu är rekryteringen i alla fall klar. Det är möjligtvis om vi skulle behöva någon till under sommaren om det blir mycket. Men än så länge känner vi oss fulltaliga och redo att köra igång. 

Henrik Hemmingsson, restaurangchef Guldkant, har fått en hel del jobbansökningar från Hultsfred inför sommaren.
Henrik Hemmingsson, restaurangchef Guldkant, har fått en hel del jobbansökningar från Hultsfred inför sommaren.

På Guldkant är läget under kontroll inför att Vimmerby fylls med drösvis av turister. 

– Ja, det har gått fint. Vi har väl i stort sett varit klara i drygt en månad. Det har gått relativt enkelt för oss att hitta personal, ännu en gång. Vi är ju inte så många i personalen och har en mindre skara anställda jämfört med många andra i Vimmerby.

Är det någon skillnad jämfört med tidigare år?

– Nja, det har flutit på som det gjort innan. Skillnaden är väl att vi fått in mer ansökningar i år jämfört med tidigare, speciellt från Hultsfred där jag inte haft så många sökande ifrån innan.

Vad drar du för slutsats av det?

– Haha, jag kan bara konstatera att det fler från Hultsfred som sökt, vilket innebär att det kommer vara ett par därifrån hos oss i sommar.

Guldkant kommer ha fem kockar i personalstyrkan och 13 i matsalen plus disken.

– Personalstyrkan tredubblas till sommaren, vi är ju sex stycken annars, så det är en väldig skillnad. Det kommer med sina utmaningar men det är också jäkligt kul. Det är alltid uppfriskande att välkomna nya personer och få vara med på deras resa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!