Restaurangen ger upp planerna

Restaurang Guldkant ger upp planerna på en serveringsvagn på Grönsakstorget. Den planerade serveringsvagnen är så stor att det skulle krävas bygglov.

Jonas Settlin.

Jonas Settlin.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2018-11-06 18:00

För några veckor sedan berättade vi att krögaren Jonas Settlin var kritisk mot Västerviks kommun efter att fått ett "nej" från samhällsbyggnadsenheten. Restaurangen Guldkant ville ställa upp en serveringsvagn, tillsammans med bord och stolar på Grönsakstorget.

Settlins utspel väckte debatt, och ledde fram till nya diskussioner mellan kommunen och Guldkant. I går meddelade Settlin på Facebook att diskussionerna inte gett något resultat, utan företaget kastar in handduken. Det blir ingen serveringsvagn.

– Vi ville hyra två platser för vagnen under sex veckor. När vi träffade kommunen visade det sig att, trots att det var en vagn på hjul som lätt kan rullas bort, så skulle det krävas bygglov, säger Jonas Settlin.

Skälet är att vagnen är 17 -18 kvadratmeter stor. Gränsen går vid 15 kvadratmeter.

Jonas Settlin säger att företaget visserligen skulle ha kunnat söka om bygglov, men det skulle ha kostat mer pengar, krävt mer tid och dessutom var utgången oviss:

– Vi skulle få svar någon gång i i december, januari. Risken är stor att det skulle bli ett nej. Planen för Grönsakstorget är från 1927. På mötet sade man att en ny plan är på väg, men ingen kunde svara på när den kommer eller vad den kommer att innehålla.

Inledningsvis var det samhällsbyggnadsenheten som sade nej till en uthyrning av andra skäl. Där säger Rickard Ljunggren att man förmodligen skulle kunna gå med på en uthyrning. De invändningar man hade tidigare har klarats ut. En var att torget skulle blockeras för evenemang med Guldkants uthyrning.

– Den ursprungliga ansökan handlade om en serveringsvagn och en uteservering för 100 personer. Nu handlar det bara om en vagn. Vi upplever att vi och Guldkant är överens om att det ska gå att ge plats för evenemang.

Vissa regelverk är fattade lokalt – där säger Rickard Ljunggren att det är lättare för kommunen att vara flexibel. När det gäller bygglov finns däremot nationell lagstiftning som man måste följa.

Jonas Settlin låter dock uppgiven.

– Det här har varit det mest frustrerande jag varit med om under mina 17 år som företagare i Västervik. Det känns som att så fort vi övervunnit en svårighet så dyker det upp en annan. Därför bestämde vi oss för att kommunen inte behöver fatta något beslut – vi drar oss ur.

LÄS MER: "Vi skulle givetvis göra vad vi kan för att det ska gå snabbare"

Stadsplanen för Grönsakstorget och stora delar av centrum har några år på nacken. Den uppdaterades senast 1927.
Stadsplanen för Grönsakstorget och stora delar av centrum har några år på nacken. Den uppdaterades senast 1927.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!