En ny duk på bordet i 432 dagar

Fredagens duk var den sista i samlingen. Nu avslutar Maria Knutsson "Dagens duk" efter 432 dagar.

Den sista duken i samlingen. I 432 dagar har Maria Knutsson lagt på en ny duk på körsbordet. Ett roligt initiativ tycker maken Bengt med många andra som följt hennes uppdateringar under rubriken "Dagens duk".

Den sista duken i samlingen. I 432 dagar har Maria Knutsson lagt på en ny duk på körsbordet. Ett roligt initiativ tycker maken Bengt med många andra som följt hennes uppdateringar under rubriken "Dagens duk".

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-03-07 10:00

Idén kom från sonen Svante, som tyckte att en ny duk på köksbordet varje dag var ett bra sätt att räkna efter hur många Maria Knutsson hade i gömmorna.

– Förutom mina egna har jag ärvt många och visste inte alls antalet. Jag kallade projektet "Dagens duk" och jag har också delat med mig av en bild på varje ny duk jag lagt på bordet på sociala medier.

Det har varit uppskattat, bland följarna finns både Nordiska museet och Konsthantverkarna.

– Jag hade aldrig trott att jag hade så många dukar, utan var rädd att jag skulle behöva lägga på juldukar i september, säger hon och skrattar.

Men de räckte långt över ett år. På fredagen lade Maria på den sista, nummer 432.

– Det har varit ett roligt projekt som engagerat hela familjen, säger maken Bengt Knutsson.

– Lite efterhängset, men roligt, tillägger Maria. Det har ju hänt att jag kommit på det sena kvällar, att jag glömt byta duk. Men jag har också förberett när vi exempelvis varit på semester, då har jag lagt på olika dukar och fotograferat dem för att kunna göra en uppdatering varje dag.

Har du någon ny plan för dukarna?

– Ja, jag skulle gärna vilja sy en typ av folkdräkt av ett antal av dem, en för Åkeröholm. En annan plan jag har är att lägga ut dem på typ idrottsplatsen och skicka upp en drönare för att fotografera så man ser hur stort område det täcker och vilket mönster det blir.

– I övrigt åker väl några upp på vinden, medan jag sparar de käraste i skåpet, de vill man ju gärna fortsätta använda.

Mer än en dag åt gången...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!