Maria Knutsson har ett helt skåp med dukar som ingen ser. Eller rättare sagt – ingen såg. Sedan årsskiftet väljer hon varje dag en ny duk, som läggs på köksbordet i familjens 1800-talshus i Åkeröholm utanför Mörlunda.

– Jag har så många dukar, säger hon och visar samlingen som när fyller två hela garderober. Det är inte så att jag samlat på dukar, det har bara blivit så att jag ärvt många genom åren, eller för den delen fått dukar medan tanterna fortfarande levde. I kombination med att jag själv köpt på loppis, ropat in på auktion eller köpt nya i affär. Tyvärr används de ju inte särskilt mycket utan ofta lägger man på en duk, sedan får den ligga där.

Synd och skam, tänkte hon, att ingen ser de fina dukarna utan att de ligger oanvända i garderoben. I huvudsak vackra handarbeten, som antingen vuxit fram i vävstolen, eller under flinka fingrar som broderat oräkneliga korsstygn och annat. Inte sällan av någon som Maria känner dessutom, som hon vet lagt ner sin själ i duken.

Artikelbild

| Maria Knutsson ville hitta ett sätt så hennes dukar kom till användning, så hon initierade "Dagens duk", som innebär att hon lägger en ny duk från samlingen på köksbordet varje dag.

– Tankarna hade börjat fara i mitt huvud, ”vad ska jag egentligen göra med alla dukar”. Då kom min 18-årige son Svante på det här med ”Dagens duk”.

– Jättekul idé, tycker jag. Man hör ju ofta ”spill inte på duken”. Men det gör inget, det är bra att de kommer till användning. Vi brukar säga det, jag och min syster, att dukar är det enda vi har.

Premiären den 1 januari 2019 förärades en vacker julduk. Det förevigades förstås, men mest för att syster Eva i Stockholm skulle få ett kort.

– Med många ungdomar i huset kläcktes idén att det förstås skulle läggas ut på Instagram, tillägger Maria och skrattar.

Artikelbild

| Maria Knutsson delar med sig av dagens duk och lite historia kring den på Instagram. Följarna ökar stadigt. "Jag tror inte det är någon som längtar efter att jag ska lägga upp en ny duk. Eller det kanske det är", säger Maria och skrattar.

– Så de hjälpte mig att skapa ett konto "dagens_duk", där jag varje dag lägger ut en ny bild och även berättar lite om duken. Flera finns det en liten historia kring, inte till alla, men många. I alla fall så pass att jag vet var duken kommer ifrån eller vem som gjort den, kanske i vilket missionshus den ropats in på auktion och ibland, när jag har kunskapen, berättar jag lite om sömnadstekniken.

Så ”Dagens duk” har kommit att intressera utanför den egna familjen. Följarna är över 50 numera och initiativet har till och med uppmärksammats av Nordiska museet, som gjorde reklam för Marias konto bland sina följare.

Artikelbild

| En duk som skänker mycket kärlek, är den som någon av Maria och Bengts barn gjort i skolan eller på fritids.

– Jättekul att få den uppmärksamheten, säger Maria och stryker med handen över dagens duk, en vacker 50-talsduk i ljuvliga pastellfärger, som kommer från svärföräldrarna i Kattarp i Skåne.

– Jag tycker den är fin, för den känns så pigg. Tyckte den passade till tulpanerna, och så behövdes det något vårlikt i dag när det regnar ute, förklarar hon sitt val. Humöret bestämmer vilken duk som används vilken dag.

Artikelbild

| Familjens viktigaste duk, som alltid läggs på bordet när någon fyller år. Så den här är undantagen, den kommer användas fler gånger än en.

Maria Knutsson vet inte själv hur många dukar hon har. Hon har aldrig räknat dem. Så det är också lite vitsen med ”dagens duk” att hon ska få fram ett antal, genom att se hur länge dukarna räcker.

– Har vi otur får vi ha juldukar i september, säger hon och skrattar på nytt.

Artikelbild

| En duk för varje dag. Maria vet inte själv hur många hon har, så det blir en överraskning hur långt de räcker.

Skulle inte tro det, dukarna lär räcka gott och väl under 2019. Det är i alla fall min gissning efter att ha tagit en titt i garderoben bland broderade dukar, virkade dukar, vävda dukar, köpta tryckta dukar, randiga, blommiga och rutiga dukar…

– Det här är en av mina favoriter, säger Maria och håller upp en av de minsta i samlingen. Den har något av barnen vävt i skolan eller fritids. Den skänker mycket kärlek.

Artikelbild

| Nordiska Museet uppmärksammade Marias konto och marknadsförde "Dagens duk" bland sina följare. "Jätteroligt", säger Maria Knutsson.

– Och den här betyder mycket i familjen, tillägger hon och visar en duk med texten ”glad födelsedag. Det är den kanske viktigaste duken som vi lägger på bordet när någon av oss fyller år. Så den är undantagen, den kommer att användas fler dagar än en.