"Viljan att arbeta är den röda tråden"

50 personer om året ska få jobb och även på lång sikt kunna försörja sig själv. Det är målet för Stångåstadens nyinvigda projekt LinkStep.

I LinkStep ska  inga band klippas utan istället knytas ihop. Från vänster Lotta Dahm, Astrid Brissman (M), Fredrik Törnqvist och Jan Österlind (S).

I LinkStep ska inga band klippas utan istället knytas ihop. Från vänster Lotta Dahm, Astrid Brissman (M), Fredrik Törnqvist och Jan Österlind (S).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2019-01-29 14:00

Någon bandklippning blev det däremot inte tal om. LinkStep handlar om att knyta ihop, förklarade projektledaren Lotta Dahm och räckte det delade blågula bandet till Stångåstadens avgående ordförande Jan Österlind (S) och den tillträdande Astrid Brissman (M).

Projektet är en gemensam satsning mellan Stångåstaden och Linköpings kommun. Kommunen står för finansieringen och Stångåstaden står för kontakterna, både med människor och med företag och näringsliv.

Invigningen började med att Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist gjorde ett tappert försök att överrösta ett Gripen-plan. Han tvingades ge upp och vänta ut dånet.

Men kanske var det ändå lite av en ödets vink ändå, det där med flygplanet. Projektet som presenterades handlar ju om att stötta människor med att upptäcka att de har vingar och faktiskt kan flyga.

– När flera i ett område har ett jobb att gå till bidrar det till att det blir ett mycket bättre område, säger Fredrik Törnqvist.

Genom stadsdelsprojekt som redan pågår i Berga, Skäggetorp och Ryd och genom att ställa sociala krav vid upphandlingar och även anställa boende för arbete i det egna området, har Stångåstaden redan en rad sociala åtagande i gång. LinkStep blir på många sätt ett projekt där man kan knyta ihop de kunskaper man redan via allt detta har skaffat sig.

– Vi har 33 000 kunder och en massa företagskontakter, konstaterar Fredrik Törnqvist.

Lotta Dahm är projektledare sedan oktober. Redan nu är intresset för att delta i projektet stort och 140 personer har skickat in sina cv. Totalt är 45 personer aktiva i projektet och fyra personer har också fått jobb. Det är något fler män än kvinnor som söker och det är inte så ovanligt.

– Jag skulle ändå säga att det inte är så stor skillnad, kanske 40 procent kvinnor ändå, säger Lotta Dahm.

I stora drag är tanken att personer skickar in sitt cv till LinkStep och utifrån detta matchas de som anses klara kraven till lämpligt jobb, eller kanske en utbildning.

– Viljan att arbeta är den röda tråden, men kompetensen kan vara en utbildningsbakgrund, arbetslivserfarenhet eller livserfarenhet, säger Lotta Dahm.

Jan Österlind (S) är glad över att projektet äntligen är i gång.

– Alla söker efter verktygen att hitta de där integrationslösningarna. Vägen dit är jobb och nu är vi på gång, säger han.

Astrid Brissman (M) betonar vikten av samarbete.

– Det finns många projekt kring sådana här frågor också i privata företag, men det ena förskjuter inte det andra. Hittar man ett samarbete kring de här frågorna så är det jättebra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!