SÄ ska Berga bli Ànnu tryggare

StÄngÄstaden gÄr vidare med sin satsning pÄ tryggare bostadsomrÄden och stadsdelsutveckling. Nu har turen kommit till Berga.

Jan Österlind (S) och Mia Powalko vid skulpturen Odlingsboet som finns i Berga. I bakgrunden ett av de nyare husen som StĂ„ngĂ„staden byggt.

Jan Österlind (S) och Mia Powalko vid skulpturen Odlingsboet som finns i Berga. I bakgrunden ett av de nyare husen som StĂ„ngĂ„staden byggt.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-09-14 05:00

Att skapa ett attraktivt omrĂ„de dĂ€r de boende trivs och kĂ€nner sig trygga Ă€r en win win-situation för alla inblandade, bĂ„de boende och fastighetsĂ€gare, konstaterar Jan Österlind (S), ordförande i StĂ„ngĂ„staden.

Liknande projekt har tidigare drivits i SkattegÄrden och i Ryd. Men alla omrÄden har sin speciella karaktÀr, konstaterar han. DÀrför genomfördes en förstudie i Berga under vÄren, i syfte att peka ut riktningen pÄ trygghets- och utvecklingsarbetet. Bergabor har fÄtt ge sin syn pÄ saken bland annat via gÄrdstrÀffar. Totalt nÄddes runt tusen personer och StÄngstaden fick in drygt 600 förbÀttringsförslag. NÄgra har kunnat ÄtgÀrdas direkt , andra kommer att ta lite lÀngre tid.

– Ja, det Ă€r ju exempelvis skillnad pĂ„ att sĂ€tta dit en parkbĂ€nk jĂ€mfört med att Ă„tgĂ€rda trafiken, sĂ€ger Jan Österlind.

Utöver Ă€gardirektiv om att utveckla bostadsomrĂ„det sĂ„ har StĂ„ngĂ„staden sjĂ€lvklart ocksĂ„ ett egenintresse i att förbĂ€ttra omrĂ„det genom att skapa trygghet och trivsel och se till att det hĂ„lls rent och snyggt eftersom allt sĂ„dant pĂ„verkar fastighetsvĂ€rdet, pĂ„pekar Österlind.

I Berga Àr utgÄngslÀget bra. I en kundundersökning genomförd 2017 uppgav 78,6 procent av de tillfrÄgade att de kÀnde sig trygga.

– Men det finns ju ocksĂ„ olika sorters trygghet utöver den sociala, som ekonomisk trygghet, sĂ€ger Mia Powalko projektledare sedan i vĂ„ras, för stadsdelsutvecklingsprojektet.

I Berga har StĂ„ngĂ„staden 1 200 lĂ€genheter och mĂ„ngdubbelt fler hyresgĂ€ster. Arbetslösheten Ă€r hög och StĂ„ngĂ„staden har som ambition att bryta den ekonomiska otryggheten – som ofta följer med arbetslöshet – genom att hjĂ€lpa fler till sysselsĂ€ttning.

DĂ€rför har de nu en ny plan. I oktober drar ett övergripande projekt med fokus pĂ„ sysselsĂ€ttning – som involverar SkĂ€ggetorp, Ryd och Berga – igĂ„ng. MĂ„let Ă€r att fĂ„ fler i arbete, i egenföretaganden eller i egenfinansierade studier.

Men StĂ„ngĂ„staden Ă€r pĂ„ intet vis nĂ„gon arbetsförmedling, pĂ„pekar Jan Österlind. DĂ€remot, sĂ€ger han, har StĂ„ngĂ„staden som företag stora kontaktytor och kan dĂ€rför bĂ€ttre Ă€n mĂ„nga andra hitta praktikplatser inom olika omrĂ„den.

En projektledare Àr anstÀlld och tilltrÀder första oktober och just nu söker man efter lÀmplig lokal nÄgonstans i Ryd eller i SkattegÄrden.

– VĂ„rt mĂ„l Ă€r att ha femtio deltagare om Ă„ret. Det kan tyckas lite, men femtio Ă€r en bra början, sĂ€ger Jan Österlind.

annika.ekstedt@corren.se

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!