Coronaläget i dag, 16 mars 2020

Vi påverkas alltmer. Vardagen är sig inte lik, vare sig på jobbet eller ute på stan. Både företag, kommuner och privatpersoner ser sin vardag förändras.

Cecilia Jonsson som driver Mariannelunds Karamellkokeri är orolig för framtiden, sedan marknader och mässor ställts in i Coronavirusets spår.

Cecilia Jonsson som driver Mariannelunds Karamellkokeri är orolig för framtiden, sedan marknader och mässor ställts in i Coronavirusets spår.

Foto: Ivonne Svahn

Hultsfreds kommun2020-03-16 20:51

Var fjärde elev på Hultsfreds gymnasium saknades på måndagen, plus ett tiotal ur personalen. Det ekade tomt i korridorerna. 

Under måndagseftermiddagen meddelade kommunledningen i ett pressmeddelande att besöksrestriktionerna inom kommunal verksamhet utökas. Det har sedan tidigare varit besöksrestriktioner inom vård- och omsorgsboenden men nu gäller restriktioner i alla kommunens verksamheter. 

Coronaviruset påverkar beslutsgången inom Kindapolitiken. Kvällens sammanträde med kommunfullmäktige ställdes nämligen in då flertalet ledamöter hade lämnat återbud.

En rad avbokade evenemang och ovisshet om framtida leveranser gör Cecilia Jonsson, ägare till Karamellkokeriet i Mariannelund orolig för företagets framtid.

"Det känns overkligt, som om man läser en bok eller är med i en film. Lite som science fiction". Det säger Ingrid Bågvik från Hultsfred. Sex-sju månader om året bor hon i San Agustin på Gran Canaria och vaknade på måndagen upp till en andra dag i karantän.

Plötsligt small det bara till. I slutet av förra veckan började Vimmerbyborna köpa på sig torrvaror. I början av förra veckan rapporterade vi om att hamstringen i Vimmerbys mataffärer låg på en relativt låg nivå, i relation till hur det har sett ut i andra butiker runt om i landet. Men på onsdagen hände något. Plötsligt gapade hyllorna med pasta, konserver, knäckebröd och toalettpapper tomma.

Flera caféer vittnar nu om tuffa tider. Risken för uppsägningar är högst påtaglig – och en verksamhet kanske inte öppnar alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!