Lär ut knepen för att inte bli bedragen

Enligt polisen ökar bedrägeribrotten mest. "Det nya nu är att bedragarna ringer mitt i natten", säger trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

"Alla riskerar att bli bedragna, via telefonen eller datorn". Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill lära ut knepen för hur man undviker att bli lurad eller utsatt för bedrägeri.

"Alla riskerar att bli bedragna, via telefonen eller datorn". Trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill lära ut knepen för hur man undviker att bli lurad eller utsatt för bedrägeri.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-11-16 16:00

Efter temakvällar med brandsäkerhet följt av hjärt- och lungräddning blir det fokus på hur man undviker att bli lurad eller utsatt för ett bedrägeri.

– Bedrägerierna är de brott som ökar mest nationellt, säger polis Håkan Karlsson.

– Så det är viktigt att lära sig hur man skyddar sig. Inte minst de äldre i vårt samhälle, som bedragarna ofta riktar in sig på, tillägger Linus Ivarsson.

Vad skulle du säga är regel nummer ett?

– Att aldrig, verkligen aldrig lämna ut lösenord och bank-id. Det går att samla på sig hur mycket information som helst om en person, för att verka trovärdig när man ringer upp, säger Linus Ivarsson, som kommer dela med sig av en checklista kring hur man hanterar lösenord, datorn och öppen wifi bland annat.

Det senaste i raden är att man får ett sms "ditt kreditlån har beviljats". Man blir orolig och ringer telefonnumret i sms:et. Svaret blir att man förmodligen blivit id-kapad och så vill de sälja en tjänst, som de menar eliminerar risken att kapningen får följder.

– Plus att bedragarna har börjat ringa mitt i natten. Som nyvaken är man kanske inte lika observant och plötsligt har man sagt sitt bank-id. 

Medverkar gör Håkan Karlsson och Ulf Månsson, kontorchef på Swedbank i Hultsfred och Oskarshamn.

Träffarna är en del i Grannsamverkan och allt inleds i Vena bygdegård på måndag och onsdag, där man samlar även Hultsfred och Silverdalen, följt av träffar för Mörlunda/Målilla och Virserum/Järnforsen veckan därpå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!