Grannarna ses för att hjälpa varandra

Kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson vill ta grannsamverkan ett steg längre. Järnforsen var sist ut med att lära om brandsäkerhet och när grannarna bestämde sig för att träffas i sommar för att grilla – ja, då var målet nått.

I tur och ordning provade alla deltagare på att släcka en kudde som fattat eld. Här är det Jonas Kristedal Asp.

I tur och ordning provade alla deltagare på att släcka en kudde som fattat eld. Här är det Jonas Kristedal Asp.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-12-01 19:00

Under de senaste två veckorna har Linus Ivarsson ordnat fem träffar, där han nått medlemmar i grannsamverkan på samtliga sju tätorter. Men den här gången var inte temat tjuvar och banditer, som det brukar vara i det här sammanhanget, utan nu erbjöds möjligheten att utöka brandkunskaperna.

– Det är en idé jag haft en tid, att samla alla som är intresserade för att ta grannsamverkan ett steg längre och höja kunskapen inom olika teman. Det föll sig så att jag började med brandsäkerhet, i och med att jag lärt mig en hel del kring det som trygghetsstrateg och det är ju lämplig tidpunkt så här i advents- och juletid när många tänder levande ljus.

Ett teoretiskt avsnitt inledde kvällen, då deltagarna bland annat fick se en film på två och en halv minut. Den tid det tog för en brand att börja till att rummet var övertänt. På den tiden har inte ens deltidsbrandmännen kommit till stationen. Målet var förstås att visa vikten av att ha brandvarnare. Allt kompletterat med praktik där deltagarna fick släcka en brinnande kudde med brandfilt och prova räddningstjänstens släck-TV.

Linus Ivarsson är nöjd med gensvaret, inte minst i Mörlunda där ett 50-tal personer från även Målilla, kom till träffen på Emådalskolan. Totalt har han nått nästan 200 personer.

– Antalet grannsamverkansområden ökar stadigt och uppgår nu till ett 50-tal i Hultsfreds kommun, säger Linus Ivarsson. Nu är min förhoppning att deltagarna ska prata om det här som "en bra kväll" med vänner och arbetskamrater och på så sätt marknadsför de sin grannsamverkan. Min tanke är att det ska finnas många olika fördelar med att vara med i grannsamverkan som lockar till att gå med, så man gemensamt kan hjälpas åt med att stoppa tjuvar och banditer.

Att bara sitta ner så här tillsammans och prata över en kopp kaffe ökar gemenskapen. Och med ens tryggheten. Så när Linus Ivarsson under sitt besök i Järnforsen hörde hur grannar pratade om att träffas framåt sommaren för att grilla blev han glad och belåten.

– Då var mitt mål nått. Det är först när grannarna lärt känna varandra som skylten om grannsamverkan är värd något, säger Linus Ivarsson.

Tanken är att gå vidare med den här idén. Det kan exempelvis bli aktuellt att prata vatttensäkerhet och en sak som efterfrågats är HLR och första hjälpen.

Alla deltagare på träffen, bland andra Olivia Johansson, fick prova räddningstjänstens släck-TV.
Alla deltagare på träffen, bland andra Olivia Johansson, fick prova räddningstjänstens släck-TV.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!