Branddrabbade dagar i Kinda

Nya bränder larmas in efter helgens åska.

Räddningstjänsten har verkligen varit snabba och hindrat en större spridning av skogsbränderna efter de senaste åsknedslagen.

Räddningstjänsten har verkligen varit snabba och hindrat en större spridning av skogsbränderna efter de senaste åsknedslagen.

Foto: Morgan Karlsson

Kinda2018-07-31 19:26

Söndagens åskoväder har sysselsatt Räddningstjänsten i Kinda och omliggande kommuner. Under måndagskvällen inkom ytterligare två larm om skogsbrand efter åskans härjningar. Det var några minuter före klockan 17 som Räddningstjänsten i Kinda fick det första larmet. Här var det ett område vid Lillskog Horsfjärden som tagit eld. Branden hade upptäckts av Baroniet Adelswärds drönare. Styrkor från både Kinda och Åtvidaberg kallades till platsen för att snabbt kunna påbörja släckningsarbetet. Området som var på fem gånger fem meter resulterade snart i att styrkorna kunde återgå, förutom Rimforsas brandmän som fick stanna kvar och fortsätta arbetet.

Väl hemma på stationen i Kisa kom nästa larm kring 20-tiden, och räddningsstyrkan var snabbt iväg mot Tidersrumsskogen där nästa brand härjade. Här var branden på ett område av 30 gånger 60 meter och hade upptäckts av sammverkansflyget i Kalmar län.

– Hit larmades även styrkor från Horn och en tankenhet från Södra Vi. Detta var verkligen behövligt och resulterade i att vi fick igång en bra vattentransport från sjön i Verveln. Tankbilarna körde i skytteltrafik och kunde se till att vi hela tiden hade bra vattenkapacitet ut till markområdet. Klockan 00:15 påbörjade vi återsamlingen efter sista branden och var tillbaka på stationen runt klockan 02:00. Återigen har vi fått uppleva vikten av ett väl fungerande brandflyg, som lyckats finna bränderna i tidigt skede. Efter söndagens åskoväder gäller det att vi håller oss på tå några dygn till, avslutar Räddningschef Thomas Blixt.

Under tisdagskvällen bröt ytterligare två skogsbränder ut i Kinda. Båda i Erstorp, söder om Horn.

LÄS MER: Stuga hotas av stor skogsbrand

LÄS MER: Ytterligare storbrand har upptäckts

Kindas Räddningschef Thomas Blixt håller sig på tå efter den gångna helgens åskoväder.
Kindas Räddningschef Thomas Blixt håller sig på tå efter den gångna helgens åskoväder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!