Levde i ständig skräck för ligamedlemmarna

Hon flögs till Sverige med löfte om att tjäna pengar på att plocka bär. Istället tvingades hon tigga i bland annat Hultsfred, utan att få behålla en enda krona själv. Hon vittnar om hur hon misshandlades när hon råkade somna utanför affären, bodde i en husvagn utan värme och levde med en ständig rädsla för ligamedlemmarna.

I december sprängdes tiggeriligan, vid ett tillslag i Hultsfred. Där bodde bland annat "Olga" som i polisförhör berättar om ständig rädsla för ligamedlemmarna.

I december sprängdes tiggeriligan, vid ett tillslag i Hultsfred. Där bodde bland annat "Olga" som i polisförhör berättar om ständig rädsla för ligamedlemmarna.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-09-25 20:30

Vi kan kalla henne Olga. Hon är en av ett 40-tal bulgarer som åklagaren Måns Biörklund menar är offer för människohandel. I åtskilliga och timslånga vittnesförhör har hon berättat sin historia, som börjar med att hon reser till Sverige i förhoppning att tjäna pengar, för hemma har hon knappt mat på bordet.

Enligt förundersökningsprotokollet, som är 3 000 sidor långt, var avsikten att Olga skulle stanna tre månader i Sverige medan elvaåriga sonen väntade hemma i Bulgarien. Men tre månader blev till 15 innan polisen sprängde tiggeriligan i början av december i fjol.

I vittnesförhör har Olga berättat hur hon gifte sig med sin nuvarande man sedan hon kommit till Hultsfred. De fick leva i en husvagn på gården hos den man som står åtalad för medhjälp till människohandel.

"Det var kallt i husvagnen, den läckte in vatten från taket och när vi försökte hålla värmen med hjälp av en kokplatta togs den ifrån oss för att det drog för mycket el", berättar Olga i ett förhör med polisen.

Ibland gick hon till affärerna, då tiggde hon mellan klockan 10 -19. Om hon fick skjuts släpptes hon på lite avstånd och började två timmar tidigare. Om de tjänade för lite kördes de till skogen och misshandlades, kan man läsa i förundersökningsprotokollet. Enligt hennes vittnesuppgifter fick hon i somras missfall i fjärde månaden, sedan hon misshandlats i magen.

"Vi fick inga pengar, oftast bara cigaretter. Ibland fick vi mat, men ofta fick vi leta mat i containrar", berättar Olga i förhör. "Han (en av ligamedlemmarna, reds.anm.) tog det bästa till sig själv och vi fick det som var dåligt. Vid ett tillfälle fick jag och min man inte mat på två veckor", ska Olga ha berättat i förhör.

Enligt förundersökningsprotokollet har Olga berättat att hon stod i skuld till ligamedlemmarna, sedan hon tvingats köpa både cigaretter och telefoner dyrt. Varken hon eller maken har körkort, ändå tvingades de att köpa en bil. Det gjorde att de satt fast i tiggeriet. Dessutom ska hennes son ha flyttats till en av ligamedlemmarnas släkting i Bulgarien, vilket gjorde att hon inte vågade annat än göra det hon blev tillsagd.

Under tisdagen började rättegången mot de sju män som står åtalade för människohandel. Personerna nekar till alla anklagelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!