Tiggerihärvan nystas upp i rätten

Rättegången mot sju bulgariska män misstänkta för människohandel har startat. Bland de åtalade i den här härvan finns också en äldre man från Hultsfreds kommun som misstänks för medhjälp till människohandel.

I december sprängdes tiggeriligan, vid ett tillslag i Hultsfred. Där bodde bland annat "Olga" som i polisförhör berättar om ständig rädsla för ligamedlemmarna.

I december sprängdes tiggeriligan, vid ett tillslag i Hultsfred. Där bodde bland annat "Olga" som i polisförhör berättar om ständig rädsla för ligamedlemmarna.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-09-25 11:45

Samtliga åtta misstänkta i den här härvan nekade i rättegångens inledning till brott.

Rättegången mot de åtta som åtalas i härvan hålls vid tingsrätten i Lund.

De som misstänks ligga bakom människohandeln är en man 60-årsåldern, hans tre söner och två av hans barnbarn. Plus en bekant till familjen. De misstänks för att ha styrt över ett 40-tal tiggare i Växjö och Hultsfredstrakten under 2016 och 2017.

Enligt åtalet har de sju bulgariska männen använt våld och tvång för att styra tiggarna. Så även om människohandel är den främsta åtalspunkten, finns det också både rån och misshandel bland åtalspunkterna. Den 76-årige mannen åtals för medhjälp till människohandel, sedan han låtit flera av tiggarna bo i hans fastighet i Hultsfred.

Den här första rättegångsdagen inleddes med att de båda åklagarna, David Ludvigsson och Måns Björklund, lade fram sina åtal, och i detalj redogöra för hur polisens spaningsarbete gått till.

Med spaningsarbetet som grund kunde åklagarna ge en bild av en vanlig dag för tiggarna. Om hur de körts ut till sina platser tidigt på morgonen, tills att de fick lämna ifrån sig pengarna på kvällen.

Åklagarna kommer också under den 28 dagar långa rättegången att presentera flera vittnen för att styrka åtalen. Bland annat kommer flera av brottsoffren att förhöras via videolänk från Bulgarien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!