Lagledaren: "Jag hade inte räknat med att vinna"

Ett ungt och orutinerat Dackarna mot ett mer etablerat Vetlanda. Det var egentligen inget snack om vilka som skulle ta hem den första matchen i Dackarna-Vetlanda Challenge. Däremot fanns det ett par glädjeämnen för Dackelagledaren Mikael Teurnberg att ta med sig. Kampen om sjätte- och sjundeplatsen i laget är stenhård, med flera unga talanger som är med och slåss.

Ett reservbetonat Dackarna föll i träningspremiären mot Vetlanda.

Ett reservbetonat Dackarna föll i träningspremiären mot Vetlanda.

Foto: Haris Dreco

Speedway2021-05-24 21:54

Perfekta förutsättningar för speedway. Dackarna och Vetlanda kickade på måndagen igång säsongen med den första träningsmatchen lagen emellan.

Kim Nilsson, som var inlånad till Dackarna från Rospiggarna, inledde strålande och vann matchens första heat. Det var också han som genomgående var hemmalagets bästa förare. Men Vetlanda körde rutinerat och klokt – och avgjorde i princip matchen redan i det nionde heatet, vid resultatet 20–34. Alexander Woentin och Peter Ljung tog 14 respektive 13 poäng och visade klass i bortalaget. Slutsiffrorna skrevs till 32–52. 

Det var dock sekundärt den här kvällen, tyckte Mikael Teurnberg.

– Vi hade inte räknat med att vinna mot ett Vetlanda som nästan kör med sitt ordinarie lag. Det visste jag redan innan. Däremot fick man några andra svar, vissa som var bra och några där man blir lite osäker, säger Dackarnas lagledare. 

Han kunde bland annat glädjas åt att en 15-åring kom in och gav ett smakprov på vad som kanske komma skall. Talangen Sammy van Dyck fick med sig sju poäng från kvällen och vann dessutom ett heat mot bland andra Filip Hjelmland från Mariannelund. 

– Jag är inte förvånad och vet vad Sammy kan. Det har jag sett på träningarna. Det är en stor talang, men det finns mycket att lära och det är en väldigt lång väg, säger Mikael Teurnberg, som ser en hel del egenskaper han gillar hos van Dyck.

– Först och främst så verkar han mentalt starkt, vilket är en jättebra egenskap. Han är tuff och ruskar av sig om något händer. Jag tror inte att man ska vänta när man är ung, utan det är bara att gå in i hetluften. Ska du bli bra så är det bara att gå in och ta för sig.

Det ska sägas att Dackarna kommer ställa upp med ett helt annat lag när Bauhaus-ligan drar igång den 1 juni. Då kan man räkna med förare som bland andra Jason Doyle, Maciej Janowski, Jacob Thorssell och Frederik Jakobsen. 

– Så är det. Det är inte det här som är kärnan i truppen, utan det här är sexan och sjuan som jag ska plocka. Jag har mina fem förare just nu med Janowski och Doyle som kanske är topp 10 i världen. Samtidigt är säsongen lång och mitt jobb är också att ta hand om dessa. Där ser jag för övrigt en stor styrka i Dackarna, att ha tre förare som är 16, 17 och 18 år som är med. Det är framtiden, menar Teurnberg.

Den inlånade Kim Nilsson var inblandad i en olycka i matchens tolfte heat, när Filip Hjelmland föll av sin cykel framför honom. Nilsson han inte styra undan och föll också av sin cykel. Det var det sista han gjorde i matchen. 

– Jag har lite ont i skallen och i handen, men annars är det helt okej, säger Nilsson när vi träffar honom utanför omklädningsrummen på Skrotfrag Arena. 

Det återstår att se om han finns tillgänglig för Dackarna på onsdag, när lagen kör returmötet i Vetlanda.

– Jag hoppas att jag är med då, men vi får se, säger han. 

Övriga hemmaförare – Maksymilian Bogdanowicz, Tero Aarnio, Avon van Dyck och Theo Johansson – hade inte sina bästa kvällar. De får dock en ny chans på onsdag. Den matchen sänds på www.vimmerbytidning.se, med start klockan 17:55. 

Måndagens match kan du som prenumerant se i repris HÄR. 

Dackarna-Vetlanda: 32–52

Poäng Dackarna: Kim Nilsson 11 (3,2,3,3), Sammy van Dyck 7 (0,3,0,2,2), Tero Aarnio 7 (0,2,0,2,0,3), Maksymilian Bogdanowicz 5 (1,1,1,1,1,0,) Theo Johansson 2 (1,0,0,1,0), Avon van Dyck (0,0,0)

Poäng Vetlanda: Alexander Woentin 14 (1,3,3,3,2,2), Peter Ljung 13 (2,0,2,3,3,3), Viktor Palovaara 11 (3,1,1,3,2,1), Filip Hjelmland 9 (2,3,2,2,0), Lucas Woentin 5 (2,0,1,1,1).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!