Tappat spets och bredd: "GÀller att ha ett rimligt mÄl"

Degradering frÄn division ett och flera tunga spelartapp. Vimmerby IBK stÄr inför en tuff utmaning nÀr sÀsongen drar igÄng pÄ fredag. "Det gÀller att ha ett rimligt mÄl", sÀger nye huvudtrÀnaren Alexander Pettersson.

Alexander Pettersson har tagit klivit upp som huvudtrÀnare i Vimmerby IBK den hÀr sÀsongen.

Alexander Pettersson har tagit klivit upp som huvudtrÀnare i Vimmerby IBK den hÀr sÀsongen.

Foto: Magnus Strömsten

Innebandy2022-09-28 20:00

GenerationsvÀxling eller en omstart. Kalla det vad du vill. Faktum Àr etablerade profiler som Jonatan Green, Victor Wall och Patrik "Bobby" Karlsson inte kommer vara en del av VIBK i vinter. LÀgg dessutom till att unge backen Hampus Carlsson gjort Green sÀllskap till Vetlanda sÄ förstÄr man att laget har en tuff utmaning framför sig.

– Vi behöver ha ett rimligt mĂ„l inför sĂ€songen. Det gĂ„r inte att tro att vi ska gĂ„ in och kriga i toppen och sikta pĂ„ att gĂ„ upp igen direkt. Kan vi vara med pĂ„ den övre halvan framĂ„t jul och sedan jobba oss till ett nytt kontrakt med marginal sĂ„ har vi gjort det bra.

Vilka spelare vill du se kliva fram den hÀr sÀsongen?

– Det gĂ€ller alla egentligen. PĂ„ försĂ€songen har jag redan sett att en spelare som John Pettersson tagit stora kliv. Elias Travtjenko Ă€r redo att ta ett större ansvar och det gĂ€ller Ă€ven Mattias Zeilon. Ricky Gustafsson fĂ„r en viktig roll med sin rutin och sedan tror jag att Adrian Brorsson kan vĂ€xa med uppgiften i rollen som lagkapten.

undefined
Adrian Brorsson Àr ny lagkapten i Vimmerby IBK och en av spelarna som ska kliva fram.

Bredden i truppen Àr inte heller helt optimal.

– Vi fĂ„r ihop till tre fulla femmor och mĂ„lvakter om alla hĂ„ller sig friska och skadefria, men visst Ă€r vi sĂ„rbara dĂ€r.

VIBK har under mÄnga Är haft en svag punkt i sitt defensiva spel. Med mÄnga vassa mÄlskyttar i laget har de ÀndÄ nÄtt framgÄng. I det hÀr lÀget vill Pettersson se en förÀndring i lagets sÀtt att spela.

– Vi behöver verkligen en spelidĂ© som alla litar pĂ„ och kan. Det ger en bra grund att stĂ„ pĂ„. 

undefined
Alexander Pettersson satsar pÄ ett högre försvarsspel i grunden och vill se laget kunna Àndra spelsÀtt under matchens gÄng.

Utveckla?

– Tidigare har vi generellt sett varit dĂ„liga pĂ„ att Ă€ndra matchbilder. DĂ€rför har vi satsat pĂ„ att ha flera olika spelsĂ€tt. SĂ„ att vi kan anpassa efter motstĂ„nd, matchbild och om vi spelar hemma eller borta. UtgĂ„ngspunkten Ă€r Ă€ndĂ„ att vi kommer att kliva mycket högre upp i vĂ„rt försvarsspel som grund.   

Vad tror du om serien generellt?

– KĂ€nslan Ă€r att det kan bli en ganska jĂ€mn serie. Det finns inga sjĂ€lvklara strykgĂ€ng. Vi har mött Gransholm och KFUM Jönköping pĂ„ försĂ€songen och de var bra. VĂ€rnamo och SĂ€vsjö Ă€r andra lag som har sett bra ut.

De tvÄ frÀmsta lagen i serien gÄr upp i ettan. Minst tre lag Äker ur.

– Det hĂ€nger pĂ„ hur det gĂ„r för Vetlanda, Hovshaga och Olofström i division ett. De ser ganska starka ut sĂ„ kĂ€nslan Ă€r att det bara blir tre lag som Ă„ker ur vĂ„r serie.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!