Sverige till VM-kvart – om segersviten hĂ„ller

För exakt ett Är sedan inledde handbollslandslaget en svit som nu Àr uppe i tio raka segrar i mÀsterskapsmatcher. Om tio blir elva mot Island i kvÀll Àr BlÄgult klart för VM-kvartsfinal.

Förbundskapten Glenn Solberg med mÄlvakten Mikael Appelgren bredvid sig.

Förbundskapten Glenn Solberg med mÄlvakten Mikael Appelgren bredvid sig.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-01-20 05:30

Den 20 januari i fjol inledde Sverige mellanrundan i EM i Bratislava med att slĂ„ Ryssland med 29–23, en seger som blev startskottet pĂ„ det segertĂ„g som fortfarande tuffar vidare.

Efter de sex raka segrarna som bar Sverige till EM-guldet i Budapest har nu Ă€ven fyra VM-vinster i Göteborg adderats. För att hitta en liknande blĂ„gul segersvit mĂ„ste man gĂ„ tillbaka till 1999–2000, nĂ€r "Bengan Boys" radade upp hela 18 segrar – inklusive VM-guld och EM-guld – innan det blev en smĂ€rtsam förlust mot Ryssland i OS-finalen i Sydney.

– Det Ă€r jĂ€ttebra och ett bevis pĂ„ att vi har hittat en vĂ€g som fungerar. Men vi tar en match i taget, det Ă€r ett koncept som jag tror Ă€r vĂ€ldigt bra för bĂ„de kroppen och knoppen. Att man inte gĂ„r för lĂ„ngt bort i tankarna och inte tar nĂ„gonting för givet, sĂ€ger mĂ„lvakten Mikael Appelgren.

"Stort sjÀlvförtroende"

Den redan goda harmonin i landslaget blir inte direkt sÀmre av att man radar upp tio raka segrar.

– Att det hĂ€r laget har ett vĂ€ldigt stort sjĂ€lvförtroende och en trygghet, kombinerat med en ödmjukhet, mĂ€rkte man direkt nĂ€r man kom in hĂ€r inför VM. Det var vĂ€ldigt hĂ€rligt, sĂ€ger "Äpplet" som Ă€r tillbaka i landslaget efter nĂ„gra skadefyllda Ă„r.

I VM har Appelgren sÄ hÀr lÄngt fÄtt dela mÄlvaktssysslan med Andreas Palicka och Tobias Thulin. "Palle" har stÄtt tvÄ matcher och Appelgren och Thulin en var.

– Det Ă€r en ny situation, men jag tycker att alla tre har varit vĂ€ldigt duktiga. Det Ă€r rĂ€tt skönt att veta att alla tre Ă€r i gĂ„ng, sen Ă€r det trĂ€narna som tar ut vem som ska spela, sĂ€ger Appelgren, som vaktade mĂ„let mot Kap Verde och kanske fĂ„r chansen igen nu.

"Prestigelös"

– Jag Ă€r rĂ€tt sĂ„ prestigelös. Det Ă€r klart man vill spela – det vill alla inför den hĂ€r fantastiska publiken och i ett VM. Men oavsett om det Ă€r pĂ„ planen, pĂ„ bĂ€nken eller pĂ„ lĂ€ktaren sĂ„ kan man alltid bidra. NĂ„gonstans dĂ€r tror jag ocksĂ„ storheten finns i det hĂ€r laget, vi gör det tillsammans och accepterar att vi har olika roller i olika matcher.

Skulle Sveriges segertÄg nÄ vÀgs Ànde mot Island finns en ny chans att sÀkra en kvartsfinalplats nÀr mellanrundan avslutas mot Portugal pÄ söndag. LÀget Àr vÀrre för islÀnningarna, som har kniven mot strupen och sannolikt mÄste ta poÀng för att kunna ta sig till VM-kvartarna.

– Det blir det tuffaste motstĂ„ndet hittills och nĂ„got att bita i, sĂ€ger Appelgren.

Fakta: Sveriges tio segrar

Sverige spelade oavgjort mot Tjeckien, och var bara ett mÄl frÄn att slÄs ut, nÀr EM:s gruppspel avslutades i fjol. DÀrefter har landslaget vunnit tio raka matcher i EM och VM.

Hela sviten:

Sverige-Ryssland 29–23 (EM, mellanrunda)

Sverige-Polen 28–18 (EM, mellanrunda)

Sverige-Tyskland 25–21 (EM, mellanrunda)

Sverige-Norge 24–23 (EM, mellanrunda)

Sverige-Frankrike 34–33 (EM, semi)

Sverige-Spanien 27–26 (EM, final)

Sverige-Brasilien 26–18 (VM, gruppspel)

Sverige-Kap Verde 34–27 (VM, gruppspel)

Sverige-Uruguay 47–12 (VM, gruppspel)

Sverige-Ungern 37–28 (VM, mellanrunda)

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!