Palicka vill se kokande Tele2: "Behöver stödet"

Han fick Scandinavium att koka i gruppspelet. Andreas Palicka hoppas på ännu starkare publikstöd i VM-kvartsfinalen i Tele2 arena. –Det kommer behövas, säger 36-åringen.

Andreas Palicka i en VM-match i Göteborg.

Andreas Palicka i en VM-match i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Handboll2023-01-24 17:23

Man vågar nog påstå att Andreas Palicka lännade Göteborg som "Kungen av Scandinavium" efter landslagets sex inledande VM-matcher. Palicka stod visserligen bara i tre av dem, men lyckades få publiken att skandera hans namn varje gång efter formidabla insatser i Sveriges mål.

Nu ger sig handbollslandslaget ut på oprövad mark. Tele2 arena i Stockholm har plats för mer än dubbelt så många åskådare som i Scandinavium, men det är samtidigt en arena där Sverige aldrig tidigare har spelat några landskamper.

– Scandinavium var... jag vet inte hur man ska säga... det var så jävla bra. Nu hoppas jag att de som har tittat på tv och även tar sig upp från Göteborg bidrar med att bygga upp det ett snäpp till, för det kommer behövas. Vi vill ha det stödet och den luften i ryggen här i Sverige, säger "Palle" inför mötet med Egypten.

"Rätt sjukt"

Han och landslaget var och bekantade sig med matcharenan på måndagskvällen. Palicka gillade vad han såg av det som normalt är en fotbollsarena.

– Jag har spelat på en fotbollsstadion förut, i Lille (i VM 2017). Det var rätt sjukt faktiskt. Det var så mörkt på läktarna att man bara såg de första fem raderna, men när Frankrike gjorde mål lyftes man nästan från golvet.

– Jag ser väl något sådant framför mig nu. En fanatisk svensk publik som kommer för att se ett landslag som de tycker om. Vi ska försöka ge tillbaka så mycket vi bara kan.

Sveriges landslag saknar helt stora egon som vill utropa sig till lagets stjärna. Men vare sig Palicka vill eller inte har han nu uppnått en viss särställning på Blågults pressträffar. Spelarna brukar alltid ge individuella intervjuer till alla som så önskar, men den senaste tiden har "Palle" snackat med journalisterna i grupp – helt enkelt för att intresset kring honom är för stort under VM.

Vet vad som väntar

Med bibehållen ödmjukhet konstaterar Palicka, som den här säsongen har mött flera av de egyptiska stjärnorna med Paris Saint-Germain, att VM-kvarten som väntar blir en tuff uppgift.

– Jag vet vad jag snackar om när jag säger att vi har respekt för dem.

– Det är ett av de mest vältränade landslagen man kan hitta. Och de har (Roberto) Parrondo på bänken, en väldigt smart coach som har tagit in lite spanskt spel och har skolat dem väldigt bra.

När Palicka får frågan vilket lag som är favorit till segern skruvar han lite på sig. Lagkaptenen, som gör sitt tionde mästerskap med Blågult, gillar inte riktigt såna frågeställningar. Men han kan sträcka sig till en sak:

– Om vi lyckas med vår spelidé så tycker jag att vi har en bredare trupp än Egypten. Det får bli svaret.

Kvartsfinalen har avkast klockan 20.30 på onsdagskvällen. Om Sverige vinner väntar Frankrike eller Tyskland i semifinal på fredag.

Fakta: Andreas Palicka

Född: 10 juli 1986.

Moderklubb: H43 Lund.

Nuvarande klubb: Paris Saint-Germain.

Debuterade i landslaget: 2007.

Tidigare mästerskap: 9 (VM 2009, 2017, 2019 och 2021, EM 2012, 2018, 2020 och 2002, OS 2021).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!