Bergendahl om skadan: "Inga problem"

Oscar Bergendahl vred till axeln mot Serbien i måndags. Men skadan ska inte hindra försvarsjätten från hemma-VM. –Jag har lite ont i den, men förhoppningsvis är det inga problem, säger 27-åringen.

Oscar Bergendahl under landskampen mot Serbien i måndags.

Oscar Bergendahl under landskampen mot Serbien i måndags.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-01-11 14:25

Oscar Bergendahl var en av nyckelspelarna när Sveriges handbollsherrar tog EM-guld för ett år sedan.

Men höstens ligaspel med Stuttgart blev inte den uppladdning som mittsexan hade hoppats på. I stället meddelade hans klubb i slutet av oktober att svensken skulle bli borta i sex–åtta veckor på grund av en knäskada.

I VM-genrepet mot Serbien, i Halmstad i måndags, rev han dessutom upp en gammal axelskada.

– Ja, jag har ju haft en del skador under säsongen som varit i vägen för mig. Skador är ju aldrig roligt, säger Oscar Bergendahl.

– Jag har lite ont i axeln, det var en gammal skada som jag rev upp lite. Men jag har fått väldigt bra behandling och äter lite smärtlindrande så det ska inte vara några problem.

Gjorde succé

Oscar Bergendahl var lite av en doldis när han fick ett genombrott under EM i Ungern för ett år sedan. Han stod för matchavgörande insatser inte minst bakåt och utsågs till turneringens bästa försvarare.

– Det var ett fantastiskt mästerskap som jag aldrig kommer att glömma, det kommer att ligga mig varmt om hjärtat när jag slutat spela handboll, säger han.

– Att få uppleva något sådant igen, i ett hemma-VM hade ju varit otroligt.

TT: Du var lite mer okänd inför EM, men blev utsedd till bäste försvarare. Hur påverkar det nu när det är VM?

– Jag hyser stor respekt för alla spelare, jag går aldrig in utan att vara påläst och ödmjuk inför uppgiften. Jag kommer inte att fungera annorlunda nu.

– Sedan finns det ju ingen garanti för att jag kommer att vara lika bra som under EM. Det är detaljer som avgör, det har med speltid och en massa andra parametrar att göra.

"Inte orolig"

I de båda träningsmatcherna mot Serbien inför VM är det just Sveriges försvarsspel som stått i fokus i eftersnacket.

I den första matchen blev det visserligen svensk seger med uddamålet (35–34), men i den andra släpptes Serbien in i matchen i slutet och tog revansch (28–30).

Men det finns lite mer att ta av, lovar Oscar Bergendahl inför torsdagens VM-premiär mot Brasilien.

Om det sedan blir med Oscar Bergendahl som turneringens försvarare eller inte spelar mindre roll, fortsätter 27-åringen.

– Så länge man får vara med och påverka är det viktigaste för mig att vi tar oss långt som nation, inte jag som individ, säger han.

– Men jag kommer att ge allt när jag är inne på banan som jag gjorde sist och när mästerskapet är över kommer jag förmodligen ha dränerat mig fullständigt på energi. Det här är höjdpunkten på säsongen.

Oscar Bergendahl på sista pressträffen inför VM-premiären.
Oscar Bergendahl på sista pressträffen inför VM-premiären.
Fakta: Oscar Bergendahl

Född: den 8 mars 1995.

Längd/vikt: 192 cm/106 kg.

Position: Mittsex.

Klubbar: Aranäs (–2014), Alingsås (2014–2018), GOG Håndbold (2018–2022), Stuttgart (2022–).

Landskamper/mål: 31/41.

Främsta meriter: VM-silver 2021, EM-guld 2022. Utsedd till EM:s bäste försvarare 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!