Beslutet taget – sĂ„ blir det med uppmĂ€rksammade matchen

Division 4-matchen mellan Vimmerby IF och Tenhult avbröts mitt under den första halvleken. Nu har SmĂ„lands Fotbollförbunds disciplinnĂ€mnd beslutat att tilldöma VIF segern med 3–0. "Vi har hela tiden haft svĂ„rt att se att man skulle kunna bedöma det pĂ„ nĂ„got annat vis", sĂ€ger David Lindgren, verksamhetsansvarig i VIF.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF fick avbrytas. Nu har ett beslut kommit.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF fick avbrytas. Nu har ett beslut kommit.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2022-06-10 10:55

Ni har sĂ€kerligen hĂ€ngt med i skriverierna kring matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF, som spelades den 21 maj. 

Det var i mitten av den första halvleken som Tenhults Angelo Deumaga störtade ut frÄn planen, kraftigt upprörd efter en ordvÀxling med en VIF-spelare vid en frisparkssituation. Matchen bröts sedan, dÄ Tenhult vÀgrade att fortsÀtta. Enligt Deumaga hade VIF-spelaren uttryckt sig rasistiskt mot honom, nÄgot som spelaren i frÄgan nekar till

Matchen spelades aldrig klart och frĂ„gan hamnade hos disciplinnĂ€mnden i SmĂ„lands Fotbollförbund. Nu har man tagit ett beslut. 

Magnus Appelberg, som Ă€r sekretarare i disciplinnĂ€mnden, berĂ€ttar att man tilldömt Vimmerby IF segern med 3–0. 

– Ja, vi har fĂ„tt hantera Ă€rendet och kort och gott beslutat att erkĂ€nna Vimmerby segern med 3–0, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Det var sĂ„ klart svĂ„rt att bara gĂ„ pĂ„ det underlaget som fanns, eftersom det var ord mot ord med tvĂ„ spelare som haft en ordvĂ€xling. Det Ă€r ingen som hört nĂ„got mer Ă€n spelarna sjĂ€lva. Eftersom Tenhult inte ville spela klart sĂ„ var det enkla beslutet att Vimmerby tilldöms segern. Det gĂ„r inte att bevisa nĂ„got och dĂ€rför tar disciplinnĂ€mnden det beslutet. 

Om Tenhults IF vill överklaga beslutet har de tvĂ„ veckor pĂ„ sig att göra det. 

– Beslutet Ă€r i sig taget, men det tar tvĂ„ veckor innan det vinner laga kraft. Man kan överklaga till nĂ€sta instans, som dĂ„ Ă€r SmFF:s styrelse, berĂ€ttar Appelberg.

Han tillÀgger:

– I grunden vet vi inte vad som sagts mellan spelarna, det Ă€r bara de sjĂ€lva som vet. Men om vi slĂ€pper frĂ„gan kring rasism fri sĂ„ tycker vi pĂ„ SmĂ„lands Fotbollförbund givetvis att det aldrig ska förekomma nĂ„gonstans.

Vimmerby IF:s verksamhetsansvarige David Lindgren vÀlkomnar beslutet och ser det som vÀntat.

– Vi har hela tiden haft svĂ„rt att se att man skulle kunna bedöma det pĂ„ nĂ„got annat vis, sĂ€ger Lindgren som samtidigt tycker att det skaver lite att bli tilldömd en seger i efterhand, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Min uppfattning Ă€r att matcher ska avgöras pĂ„ ute pĂ„ planen. Nu valde Tenhult att göra sĂ„ hĂ€r och dĂ„ blev det pĂ„ det hĂ€r viset. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!