Från São Paulo till Kisa – nu väntar "årets derby"

Från stora São Paulo i Brasilien till lilla Kisa i Sverige. Den flytten har Kisa BK:s nya brassar Vinícius Rodrigues och Eiji Fujinami Goncalves gjort. Och nu laddar de för årets hetaste derby. "Det är de matcherna man vill spela", säger de inför matchen mot Rimforsa IF på lördag.

Sporten träffade Kisa BK:s Vinícius Rodrigues och Eiji Fujinami Goncalves, som laddar för derbyt mot Rimforsa IF på lördag.

Sporten träffade Kisa BK:s Vinícius Rodrigues och Eiji Fujinami Goncalves, som laddar för derbyt mot Rimforsa IF på lördag.

Foto: Torbjörn Allvin

Fotboll2021-08-12 19:00

Vi möter upp Vinícius Rodrigues och Eiji Fujinami Goncalves på Kisa IP. Även om de har sin lilla bostad i Kisa så är det just här de två spenderar den mesta av tiden. 

När Kisa BK inte har träningar eller matcher passar brassarna på att träna på egen hand. 

Men vi tar det från början. Hur hamnade egentligen två killar från Brasilien helt plötsligt i Kisa? Mycket är tack vare den nuvarande KBK-spelaren Alberis da Silva. Vi låter Eiji Fujinami Goncalves berätta sin historia. 

– Jag kom till Örebro först. Det finns ett företag i Brasilien som skickar spelare därifrån till Sverige. De har också ett lag i division 5 i Örebro, där spelarna kan visa upp sig. Är man bra får man chansen i ett annat lag, i en högre division. Sen var Alberis där och tittade på en match och såg mig. Han gillade mig och sa att jag kunde komma hit och spela. Så blev det också och jag fick komma hit i slutet på juli, säger han. 

Goncalves är tre år äldre än Vinícius Rodriguez. Det är också han som leder samtalet, eftersom hans kunskaper i engelska är goda. Vinícius svarar på portugisiska och låter landsmannen översätta. 

– En närstående till Alberis var min tränare nere i Brasilien. Han hade pratat om mig under en tid och sagt att jag var en intressant spelare. Så jag fick komma hit i början på juli och kom till Linköping först, där jag bodde i några dagar innan jag flyttade till Kisa, förklarar Vinícius.

Båda är från den stora delstaten São Paulo, där det bor cirka 21 miljoner människor. Omställningen till Sverige, Östergötland och Kisa är givetvis stor. Hittills har de bara positivt att säga om sitt nya hem.

– Vi gillar Kisa väldigt mycket. Alla människor är hjälpsamma och vi trivs så bra, det känns som en stor familj, säger de båda, som också bor tillsammans.

– Det är skönt. Man är så långt borta från familjen och det hade varit tufft om man hade varit helt själv. Vi gör allt tillsammans, haha. 

Även om de har hunnit med att spela ett par cupmatcher med Kisa (Vinicius spelade även seriepremiären) så är det först på lördag som det stora testet väntar. För första gången på fem år ska Kisa BK möta Rimforsa IF i seriesammanhang. Matchen spelas på Åsundavallen i Rimforsa. Visst, det är inte som när São Paulo möter Palmeiras eller Santos i Brasilien...men KBK:s nya brassar känner ändå att det är en match som betyder extra mycket.

– Lagkamraterna har berättat att det här derbyt är speciellt och att vi inte har mött Rimforsa på länge. Tydligen kommer det att vara väldigt mycket folk på matchen, vilket är roligt. För oss från Brasilien är derbyn det största som finns och det är de matcherna man vill spela, säger Vinícius.

Båda spelarna är vänsterfotade och har egenskaper som sticker ut. 24-årige Goncalves trivs bäst som offensiv mittfältare, medan 21-årige Rodrigues håller till på vänsterkanten, som back eller wing-back. Den senare har också gjort några träningar med division 1-laget Åtvidabergs FF.

Istället för att berätta om sig själva ber vi dem beskriva varandra. 

– "Vini" är otroligt kreativ och teknisk. Han hittar alltid på något som ingen förväntar sig, även när han är inträngd i små ytor. Väldigt bra fysik också och hans inlägg är väldigt bra, säger Eiji. 

– Han har en fantastisk vänsterfot. Bra på små ytor och en överlag väldigt bra spelare som vet vad han ska göra med bollen, säger Vinícius om sin lagkamrat.

Vad är målsättningen för er, fotbollsmässigt?

– Målet är att spela högre upp, kanske i division 1, Superettan eller Allsvenskan. Men Kisa är ett väldigt bra steg för oss känns det som. Gör vi några bra matcher så blir vi kanske upptäckta, säger de och fyller i:

– Det hade varit roligt att vinna division 4 med Kisa...och sen även vinna division 3 och 2, haha. Det är drömmen.

Fakta

VINÍCIUS RODRIGUEZ

Ålder: 21 (född 1999)

Bor: I Kisa

Favoritspelare genom tiderna: Ronaldinho

Favoritklubb: Santos i Brasilien, Real Madrid i Europa

Position: Vänsterback

EIJI FUJINAMI GONCALVES

Ålder: 24 (född 1996)

Bor: I Kisa

Favoritspelare genom tiderna: Paulo Henrique Ganso

Favoritklubb: São Paulo i Brasilien, Real Madrid i Europa

Position: Offensiv mittfältare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!