SmFF om avbrutna matchen: "Aldrig varit med om det"

Division 4-matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF avbröts mitt i den första halvleken. Nu förklarar Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund hur frågan ska tas vidare. "Föreningarna har nu fem dagar på sig att skicka in sina förklaringar", säger han.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF avbröts. Nu ligger frågan hos förbundet, som ska samla in yttranden från föreningarna.

Matchen mellan Vimmerby IF och Tenhults IF avbröts. Nu ligger frågan hos förbundet, som ska samla in yttranden från föreningarna.

Foto: Torbjörn Allvin/Montage

Fotboll2022-05-23 13:45

Det var vid ställningen 1–1 i mitten på den första halvleken som en spelare i Tenhults IF stormade ut från planen på Arena Ceos i lördags.

Henrik Pettersson, ledare i Tenhult, sa så här om händelsen: 

– Vår spelare uppfattade att en av deras spelare (Vimmerby) sa en rasistisk kommentar till honom. 

Matchen återupptogs – i några minuter. Därefter bestämde sig bortalaget för att inte spela vidare och matchen avbröts. 

Mats Larlind, som är tävlingsansvarig på seniorsidan i Smålands Fotbollförbund, har hört om händelsen.

– Det är bedrövligt att sånt händer. Sen vet bara de två spelarna som var inblandade exakt vad som hänt. Vad jag förstår har ingen annan hört något, varken domare eller spelare, säger han och förklarar att det här är ett unikt fall:

– Ja, åtminstone under mina år på förbundet. Jag har aldrig varit med om att en match får avbrytas på grund av något sånt här.

Frågan är då hur det blir med matchen mellan Vimmerby och Tenhult.

– Ärendet ligger hos vår disciplinnämnd, som i dag (läs måndag) hört av sig till föreningarna. Vi har inte fått in någon anmälan än, utan just nu ligger det som en avbruten match. Domaren har skickat in sin syn och nu väntar vi på föreningarna. De har fem dagar på sig att skicka in sina förklaringar. För tillfället är det inget som är anmält från Tenhults sida och domaren har ju inte sett eller hört något, så han kan inte anmäla, förklarar Larlind.

Vad tror du utfallet blir?

– Det vet jag inte. Det brukar vara lite blandat när det gäller avbrutna matcher. Man kan återuppta matchen och spela färdigt den eller så kan man fastställa resultatet. Sen kan man också bestämma att något av lagen vinner med 3–0. Det är svårt att svara på i nuläget.

undefined
Tenhults spelare gick av planen på Arena Ceos i den första halvleken.

Vimmerby IF-spelaren som anklagas för att ha uttalat sig rasistiskt sa bland annat så här om händelsen:

– Det var efter en frispark, där jag skulle springa därifrån. Då drog han dobbarma mot mitt benskydd, vilket gjorde att jag ramlade. Sen sa jag "Piece of shit" till honom och gick därifrån. Då blev han arg och sa att jag var rasist. Det blir liksom fel för mig, då jag själv har invandrarbakgrund. Han kan ha missuppfattat vad jag sa. Det får mig att se dum ut och jag tycker det är svinjobbigt nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!