Fifa: Brist på jämställdhet – tv-bolagens fel

Bristen på ekonomisk jämställdhet mellan herr- och damfotbollen är delvis TV-bolagens fel. Det hävdar i alla fall Fifas ordförande Gianni Infantino. –Bolagen betalar oss 100 gånger mer för rättigheterna till herr-VM, säger han inför lottningen av damernas motsvarighet.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino i samband med sitt besök i Indonesien tidigare i veckan.

Internationella fotbollsförbundets (Fifa) ordförande Gianni Infantino i samband med sitt besök i Indonesien tidigare i veckan.

Foto: Achmad Ibrahim/AP/TT

Fotboll2022-10-22 07:29

Infantino är på plats i Auckland, Nya Zeeland, som ska samarrangera nästa års fotbolls-VM för damer. För första gången någonsin har mästerskapet utökats till 32 lag och från fotbollsförbundets sida räknar man med ett rekordstort intresse.

De två senaste världsmästerskapen har dock gått med ekonomisk förlust för Fifa och enligt Infantino räknar Fifa nu med att i bästa fall gå plus/minus noll kommande sommar.

Att Fifa nu inte gör mer för damfotbollen, bland annat när det gäller ekonomisk ersättning till spelare, hävdar Infantino är tv-bolagens fel utan att namnge några specifika företag.

Bolagen vill se att förbundet tar större jämställdhetsansvar men är samtidigt inte beredda att betala för det, enligt Infantino som säger att Fifa investerat ungefär en miljard dollar inom damfotbollen de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!