Svenskt VM-dilemma: "Har lite att tänka på"

Skid-VM har knappt börjat och redan orsakar det bryderier. Att ta ut ett svenskt sprintstafettlag på damsidan har aldrig varit svårare – eller mer angenämt. –De har nog lite att tänka på, säger VM-fyran Johanna Hagström inför laguttagningen.

Jonna Sundling tog VM-guld i sprint. Nu blir hon svår att peta i söndagens sprintstafett.

Jonna Sundling tog VM-guld i sprint. Nu blir hon svår att peta i söndagens sprintstafett.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-02-26 06:01

Före torsdagens VM-sprint i Oberstdorf var vinterns dominant Linn Svahn ett givet namn för Sverige i en sprintstafett, troligen i lag med antingen Maja Dahlqvist eller Jonna Sundling.

Efter sprinten är läget ett annat.

Både Svahn och Dahlqvist misslyckades och åkte oväntat ut redan i semifinal. Samtidigt krossade Jonna Sundling allt motstånd och tog karriärens första VM-guld, medan debutanten Johanna Hagström skidade in på en imponerande fjärdeplats.

"Ska använda henne mer"

Nu ska landslagschefen Anders Byström försöka bestämma sig för vilka två som får köra söndagens sprintstafett.

– Det blir säkert svårt, säger Byström.

Han väljer att hålla korten väldigt nära kroppen. Samtidigt kan han inte se förbi Jonna Sundlings strålande VM-form.

– Jonna är ju i toppslag, jag är så glad att hon äntligen fick vinna. Men vi får diskutera det i morgon (fredag).

TT: Men det var inte Jonna Sundlings sista lopp i VM i alla fall?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Är hon i den här formen så ska vi använda henne ännu mer.

Sundling vill gärna vara ena halvan av ett svenskt lag. Till skillnad från sprinten går dessutom sprintstafetten i fri stil, något som brukar passa henne ännu bättre.

– Det skulle vara kul att åka den. Och skejt är någonting som jag tycker om, säger Sundling.

Hur mår Svahn?

Statusen på Linn Svahn kan också bli en avgörande faktor. Efter den individuella sprinten spekulerades det i om hon eventuellt var hämmad av sin tidigare axelskada, som hon ådrog sig efter ett fall under Ulricehamns världscuptävling för ett par veckor sedan.

– Det är inte så långt till sprintstafetten, så vi får se hur hon känner sig. Men vi vet ju vad hon har gjort tidigare och vad hon kan, säger Anders Byström.

Maja Dahlqvist är egentligen den riktiga experten när det kommer till sprintstafetter. Fram till andraplatsen i Ulricehamn nyligen (i par med Svahn), hade hon vunnit alla sprintstafetter hon ställt upp i under flera världscupsäsonger i rad.

Men efter den inledande VM-sprinten erkänner hon att hon är orolig för att ställas utanför laget.

– Ja, det är jag väl, säger en nedstämd Dahlqvist.

22-årig joker

Jokern i leken är Johanna Hagström. 22-åringen från Falköping kom sist in i VM-truppen men har visat upp en strålande form de senaste veckorna med flera topplaceringar i världscupen och nu en fjärdeplats i VM-debuten.

Hon skulle gärna köra en sprintstafett, även om hon knappt minns hur man gör. Senaste gången var enligt henne när hon var 18 år, på Götalandsmästerskapen.

– Jag åkte väl för Falköping då, jag tror att vi kom tvåa, men jag är inte säker. Vi kan lika gärna ha vunnit, säger Hagström.

Hennes fjärdeplats, och Sundlings seger, kan knappast ha gjort landslagsledningens jobb enklare i alla fall, medger hon.

– Nej, det tror jag inte. De har nog lite att tänka på. Men jag funderar inte på det. Om jag får åka så är det bara en bonus, om inte så kommer jag heja järnet på de andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!