Kalla: "Kan göra säsongens bästa lopp på VM"

Efter alla problem är Charlotte Kalla tacksam över att få göra ännu ett VM. Men nöjd med att bara vara här? Det är inget för en som tagit 13 VM-medaljer. –Jag har en känsla av att jag kan åka säsongens snabbaste lopp här, säger Kalla inför lördagens skiathlon.

Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-02-26 15:21

Hon har inte mycket kvar att bevisa som längdåkare. Tre OS-guld, tre VM-guld och ytterligare en hel kappsäck full med mästerskapsmedaljer vittnar om en redan strålande idrottskarriär.

Men när Charlotte Kalla nu är på plats i Oberstdorf och går in i sitt kanske sista skid-VM vill hon ändå visa att det finns glöd kvar under skidorna. För en som tagit medalj i sex raka VM är inte målet nått bara genom att ha tagit en plats i den svenska truppen.

– När jag lämnar VM hoppas jag att jag har gjort mitt allra bästa. Nöjd är jag inte, säger Charlotte Kalla, som tillsammans med Ebba Andersson, Frida Karlsson och Emma Ribom bildar Sveriges damlag i lördagens skiathlon över 15 kilometer.

"Fick annat att tänka på"

Med det sagt hade Charlotte Kalla tänkt sig en helt annan väg fram till mästerskapet. Men allt ställdes på ända strax före säsongspremiären, då Kalla insjuknade i covid-19.

Hon visste att pandemin skulle innebära en ovanlig säsong, men var inte förberedd på att själv bli direkt drabbad.

– Det senaste året har varit väldigt speciellt. Man trodde att pandemin skulle vara den stora utmaningen, med de rutiner som är runt omkring, som att det inte får vara någon publik på arenan. Men när säsongen skulle dra i gång fick jag lite annat att tänka på. Så det har varit en stor utmaning mentalt att ha de här förberedelserna.

Problem med ryggen

Säsongsdebuten i världscupen dröjde ända till slutet av januari då hon blev sjua i just skiathlon i Lahtis. Några dagar senare blev hon dock bara 48:a på 10 kilometer klassiskt i Falun, efter att ha drabbats av ryggproblem.

Men nu är hon både skadefri och frisk, och spänd på vad hon kan prestera i VM-spåren.

– Det är jag nyfiken på. Jag har en känsla av att jag kan åka säsongens snabbaste lopp här under VM. För det har känts bra här på slutet i träningen. Och framför allt har jag ett stort sug, en stor glädje över att få tävla.

Inget medaljsnack

Det var längesedan förväntningarna utifrån var så lågt ställda på en av Sverige främsta längdåkare genom tiderna. Ingen pratar om pallplatser, inte Kalla heller, och 33-åringen får finna sig att spela andrafiol bakom de stora medaljhoppen Ebba Andersson och Frida Karlsson.

– Så är det ju. Och därför blir det nu mer än någonsin viktigt att fokusera på prestation. Så jag har inte satt upp några resultatmål. Det är väldigt svårt att göra det.

Jens Burman, William Poromaa, Calle Halfvarsson och Björn Sandström kör herrarnas skiathlon över 30 kilometer, även det under lördagen.

Fakta: Charlotte Kalla

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (33 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2019, stafett 2014., skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fri stil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, tolv individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!