Återblicken - tennistalang fick äta med "Foppa"

Vad hände i närområdet för tio, 20, 30 respektive 40 år sedan? Häng med när tidningen tittar tillbaka på sporthöjdpunkter från förr.

Veidec Festival, Sveriges enda EM-deltävling i dragracing, arrangerades år 2010 på Mantorp Park.

Veidec Festival, Sveriges enda EM-deltävling i dragracing, arrangerades år 2010 på Mantorp Park.

Foto: Arkivbild

Sport2020-07-31 08:00

År 2010: Veidec Festival, Europas största och Sveriges enda EM-deltävling i dragracing arrangerades för 37:e gången den sista helgen i juli på Mantorp Park. Trots att den första dagen regnade bort och stora delar av söndagens program blev inställda så samlades nästan 25 000 besökare för att skåda häftiga dragracingtävlingar. 

Lite fakta om Top Fuel: En Top Fuel accelerar från 0 till 160 kilometer i timmen på en sekund och når topphastigheten på cirka 500 km/h efter 402 meter. För att klara av detta utvecklar motorerna över 7000 hästkrafter, drivs på högoktanig nitrometan och låter ungefär som ett jetplan som startar. 

År 2000: Vimmerbys unga tennistalang, Daniel Kumlin, var vid tillfället bäst i Sverige. Den sista helgen i juli vann han Peter Oldsbergs minne som avgjordes i Henån på västkusten, en tävling för de åtta bästa 13-åringarna i landet. Förstapriset var en resa till USA dit Kumlin reste den följande hösten för att få träffa och äta middag med hockeystjärnan Peter "Foppa" Forsberg i New York. 

I finalen mötte Kumlin Teodor Fredén-Klenfeldt från Göteborgsklubben GLTK och Vimmerbykillen lyckades vinna med siffrorna 6-2, 7-5. Han vände bland annat ett 0-4-underläge i andra set. 

– Jag trodde inte att det var sant och jag har nog aldrig varit så glad. Nu får jag ju dessutom flyga för första gången, kommenterade Kumlin efteråt. 

År 1990: Det blev en lyckad damgolftävling på Tobo torsdagen den 26 juli, den så kallade "stora damdagen". B-klassen vanns nämligen av Ylva Zimmermann och C-klassen av Marie Bergman och bägge spelarna tävlade på sin hemmaplan. 

25 deltagare ställde upp vilket var färre än föregående år men de närvarande var mycket nöjda med tävlingen. 

– Det är svårare för spelare utifrån då greenerna blir svårputtade när man inte är van vid banan, menade Marie Bergman. 

År 1980: Den första helgen i augusti skulle det komma att skrivas historia för fotbollen i Hultsfred. Då skulle den första pokalturneringen för damlag avgöras. Förutom arrangörsklubben Hultsfreds FK var Pauliströms IF, Ruda IF samt Vimmerby IF anmälda. 

De tre sistnämnda hörde alla hemma i division 4 medan HFK huserade i division 5 men man hoppades på att turneringen skulle bli en inspiration för tjejerna. För att pokalen skulle bli klubbens för alltid behövde den erövras tre gånger. 

Tennistalangen Daniel Kumlin vann åtråvärt pris och var bäst i sin årskull år 2000.
Tennistalangen Daniel Kumlin vann åtråvärt pris och var bäst i sin årskull år 2000.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!