Stor bedrägerihärva: "Vi är blåsta på vårt sparkapital"

Barbro Neuman skulle sälja sin husbil och fick hjälp av ett företag - som tycks blåst henne och många fler på miljonbelopp. "Det ramlar in anmälningar mot företaget", säger polisen.

Barbro Neumans husbil är såld av ett misstänkt blufföretag. Några pengar har hon inte sett röken av. Polisen bekräftar att långt många fler råkat ut för samma sak. "Det ramlar in anmälningar mot företaget", säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen.

Barbro Neumans husbil är såld av ett misstänkt blufföretag. Några pengar har hon inte sett röken av. Polisen bekräftar att långt många fler råkat ut för samma sak. "Det ramlar in anmälningar mot företaget", säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen.

Foto: Privat/Montage

Virserum2020-10-01 07:00

När Barbro Neuman, 73 år från Virserum, hade lagt ut sin husbil till salu på Blocket, kontaktades hon av ett företag som erbjöd sig att sälja husbilen åt henne.

Nu står hon utan både husbil och pengar. Företaget misstänks ha förskingrat henne på 640 000 kronor, sedan de enligt anmälan, ska ha skrivit över ägandeskapet på företaget, sålt husbilen och behållit pengarna.

– Det är för jävligt, säger Barbro. De bad om att få ta med sig registreringsbeviset, undertecknat och klart. Det skulle förenkla försäljningen, sa de.

Hon är inte ensam. Vid kontakt med Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen i region syd, bekräftar han att anmälningarna "ramlar in", som han säger.

– De kommer från alla håll i landet och sammanställs i region syd, eftersom företaget har haft sitt säte i Lagan. Jag vet minst sex anmälningar. Bara i dag har det kommit in tre.

Vad vet ni om företaget?

– De har aktivt sökt upp personer, mest äldre, som vill sälja sin husbil och så har de skrivit över fordonen på företaget. Det ska enligt anmälningarna ha sett bra ut. Företaget har haft lokaler, som det funnits husbilar i. Men de som varit där nu och sökt ägarna, vittnar om att lokalerna är tomma.

Enligt Barbro Neuman är hemsidan nu nedsläckt och det finns inga spår av ägarna.

– Det hela har vuxit sig stort, så nu har vi bildat en grupp. Eftersom det var jag som upptäckte bedrägeriet är jag lite spindeln i nätet, kan man säga. Vi är elva stycken i dag som har kontakt med varandra och hjälps åt i den här bedrägerihärvan, säger Barbro Neuman. Vi har blivit lurade på mellan 350 000 och 900 000 kronor. Naturligtvis har alla även gjort en polisanmälan, det ligger på bedrägeriroteln nu.

Det ringde inga varningsklockor hos er?

– Jo, det gjorde nog det. Hos oss allihop. Men jag tyckte det var så skönt att slippa allt krångel, en massa dumma erbjudanden, skambud och sådant.

Så du fick förtroende för de här personerna?

– Både och. Lite tveksamheter kände jag och det har andra jag pratat med också sagt. Nu har de sålt min husbil vidare till en person som köpt den i god tro. Men några pengar har jag inte fått, de skulle kommit för ett bra tag sedan.

Barbro Neuman känner sig förtvivlad över att ha blivit lurad på det här sättet.

– Jag är alldeles förstörd, det är vi allihop. Vi är gamla människor som blivit blåsta på vårt sparkapital.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!