Arbete pÄ Storgatan blir klart tidigare Àn förvÀntat

Delar av Storgatan har sedan i onsdags varit avstĂ€ngd. AvstĂ€ngningen skulle ha fortsatt fram till 15 november – men redan till helgen öppnas det upp för trafik igen.

Redan under helgen ska trafiken kunna passera förbi övergÄngstÀllet pÄ Storgatan igen. Flera veckor tidigare Àn förvÀntat.

Redan under helgen ska trafiken kunna passera förbi övergÄngstÀllet pÄ Storgatan igen. Flera veckor tidigare Àn förvÀntat.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-10-29 16:39

Trafikanter i Vimmerby har i veckan fĂ„tt följa orangea vĂ€gmarkeringar förbi en del av Storgatan. Anledningen Ă€r att ett övergĂ„ngsstĂ€lle rustas upp. Ett arbete som frĂ„n början berĂ€knades ta flera veckor och som skulle innebĂ€ra att trafiken inte kunde passera under tiden. 

– Vi tar alltid med extra tid för att ha marginal för oförutsedda hĂ€ndelser. Men arbetet kommer vara klart innan som det ser ut nu och vad jag förstĂ„r frĂ„n entreprenören sĂ„ kommer trafiken kunna passera frĂ„n och med fredagkvĂ€ll, berĂ€ttar trafikingenjör Maria Åkerö. 

Över halloweenhelgen pausas arbetet och upptas igen pĂ„ mĂ„ndag. Att övergĂ„ngsstĂ€llet ses över Ă€r en del av de tillgĂ€nglighetsanpassningar som görs i kommunen.

– Vi höjer stenarna sĂ„ inte höjdskillnaden mellan trottoaren och gatan Ă€r lika hög. Eftersom vĂ€gmarkeringar har svĂ„rt att fĂ€sta pĂ„ stenar sĂ„ har vi ocksĂ„ valt att byta stenarna till vita, för att se till att det finns zebrarĂ€nder permanent.  För att man ska mĂ€rka att det Ă€r ett övergĂ„ngsstĂ€lle med mer Ă€n vĂ€gmarkeringarna ansĂ„g vi att det var nödvĂ€ndigt. 

Kostnaden för projektet kommer ligga uppĂ„t 135 000 kronor.

– Det Ă€r det anbud vi har fĂ„tt frĂ„n entreprenören och det Ă€r vad det max kommer att kosta. Vi kĂ€nde att det var mer lönsamt i lĂ€ngden att satsa pĂ„ vita stenar Ă€n att behöva mĂ„la om gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng. 

Kommer fler övergÄngsstÀllen rustas upp pÄ samma sÀtt?

– Nej, det finns bara tvĂ„ stenbelagda övergĂ„ngsstĂ€llen och den andra har redan vita stenar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!