Så fick Peter smeknamnet Spätta

Det finns olika teorier kring hur Peter Hellenstierna fick smeknamnet Spätta. Kanske hade det att göra med kompisens husdjur, eller också var det kopplat till polarna Myggan och Musen.

Peter Hellenstierna jobbar i Mariannelund men bor i Vimmerby. Han har kallats för Spätta sedan lågstadiet, men exakt varför går att spekulera kring.

Peter Hellenstierna jobbar i Mariannelund men bor i Vimmerby. Han har kallats för Spätta sedan lågstadiet, men exakt varför går att spekulera kring.

Foto: Privat/Vidar Ruud/Caisa Gyllgårde

Vimmerby2023-07-07 19:45

En sorts platt flundra, en ung kvinna eller Peter Hellenstierna? Ordet Spätta kan referera till många saker, men för Hellenstierna har det varit ett smeknamn sedan en ung ålder. Redan i andra eller tredje klass kom det till och sedan dess har det hängt med, framförallt inom fotbollen där han varit engagerad i olika föreningar genom åren.

– Det har varit med ett tag kan man säga, säger han.

Exakt hur namnet kom till är inte helt solklart. Förmodligen hade det att göra med en klasskompis som skaffade akvariefiskar till husdjur.

– Jag har för mig att klasskompisen pekade på fiskarna och pratade om att det var namn på olika personer i klassen. Något sånt var det som låg bakom tror jag.

undefined
Spätta har i många år varit engagerad i lokalfotbollen, både som spelare och som tränare till ett antal lag.

Som liten hade Spätta kompisarna Myggan och Musen nära. De spelade alla hockey och fotboll tillsammans, vilket också kan vara en bidragande orsak till att namnet satte sig.

– Då blev det väl en som flög, en som sprang omkring och en som simmade eller nåt sånt. Jag vet inte om det hade något med elementen att göra.

Det låter som att ni var ett helt zoo?

– Ja precis! De bodde dessutom på gatorna jämte när vi växte upp.

Är du en god simmare?

– Nja det vet jag inte. Jag är egentligen en badkruka, så det stämmer ju inte.

Även om smeknamnet Spätta har hängt med i alla år, har det hänt att missförstånd skett som lett till att andra varianter uppstått. Bakom varianten Plättan står en fotbollsdomare från Hellenstiernas spelarkarriär.

– Musen och jag spelade mittbackar. Då kom domaren fram och sa: "Det är bra Plättan". Jag hörde inte vad han sa, men Musen hörde, så sen sprang vi och skrattade en hel match. Han hade inte fattat att det var Spätta jag kallades.

undefined
Rödspättan känns igen på sina tydliga fläckar, men det gör nog inte Peter "Spätta" Hellenstierna.

Kallas du för Spätta även utanför idrottsvärlden?

– Ja det händer absolut. Det har spridit sig så pass mycket att det är ofrånkomligt.

Har du någonsin lidit av ditt smeknamn?

– Det skulle jag inte säga. Det är ju ganska oförargligt.

Även om det är Spätta, eller i undantagsfall Plättan, som Peter kallats mest under åren, har det hänt att det dykt upp andra smeknamn. Vissa av dem är värre än andra.

Vilket är ditt värsta?

– Värsta vet jag egentligen inte, men det roligaste är nog Messias. Det var faktiskt Vimmerby Tidning som hittade på det i ett fotbollsreferat någon gång på 90-talet.

"Likt Messias gående på vattnet" vill Hellenstierna minnas att vi skrev då. Det verkar alltså som att hans alias är fast i vattentemat.

Spätta med potatis och remouladsås, en klassisk maträtt. Förmodligen har den inget alls att göra med Peter Hellenstiernas smeknamn.
Spätta med potatis och remouladsås, en klassisk maträtt. Förmodligen har den inget alls att göra med Peter Hellenstiernas smeknamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!