SÄ mÄnga har sagt upp sig frÄn biblioteket

PÄ fem Är har sex anstÀllda sagt upp sig frÄn biblioteket. I en arbetsgrupp med totalt 6,5 tjÀnster innebÀr det en hög omsÀttning.

Situationen pÄ Vimmerby bibliotek pÄverkar bÄde personalen och de som vill lÄna böcker. "Det Àr jÀttesvÄrt att komma hit med ett leende pÄ lÀpparna.", sÀger en anstÀlld som Vimmerby Tidning tidigare pratat med.

Situationen pÄ Vimmerby bibliotek pÄverkar bÄde personalen och de som vill lÄna böcker. "Det Àr jÀttesvÄrt att komma hit med ett leende pÄ lÀpparna.", sÀger en anstÀlld som Vimmerby Tidning tidigare pratat med.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-11-11 19:00

Avslöjandet om situationen pĂ„ biblioteket i Vimmerby, dĂ€r anstĂ€llda biblioteksassistenter ska omplaceras eller fĂ„r sluta pĂ„ grund av omorganisation, har vĂ€ckt starka kĂ€nslor. 

Under mÄnga Är har vittnesmÄl om en ohÄllbar arbetsmiljö och interna konflikter lÀckt ut frÄn verksamheten och nu kan Vimmerby Tidning berÀtta att sammanlagt sex personer sjÀlva valt att avsluta sina anstÀllningar pÄ Vimmerby bibliotek de senaste fem Ären. Vimmerby Tidning har sökt kommunens HR-chef Marie Halldén, som valt att Äterkomma via mejl.

– Vi arbetar hela tiden med personalfrĂ€mjande Ă„tgĂ€rder för att vĂ„ra medarbetare ska mĂ„ bra. Bland annat har vi nĂ€ra samverkan med de fackliga organisationerna, skriver Marie HalldĂ©n.

Vad tÀnker HR om uppsÀgningarna?

– Rent generellt Ă€r hög sjukskrivning och hög personalomsĂ€ttning aldrig bra pĂ„ nĂ„gon arbetsplats.

Sjukskriver sig anstÀllda pÄ biblioteket i högre utstrÀckning Àn hos andra kommunala verksamheter?

– Vad gĂ€ller sjukskrivning kan jag inte gĂ„ in i den frĂ„gan eftersom det handlar om sekretess. 

Vilka ÄtgÀrder har man vidtagit för att förebygga att anstÀllda sjukskriver sig eller sÀger upp sig?

– Vi har rutiner för hur vi arbetar i organisationen dĂ€r alla chefer har ett ansvar för att arbeta fram en rehabiliteringsplan för varje enskild medarbetare som Ă€r sjukskriven. Vi frĂ„n HR-avdelningen gĂ„r in och stöttar cheferna i det arbetet och vi har ocksĂ„ kontakt med bĂ„de hĂ€lsocentral, företagshĂ€lsovĂ„rd och försĂ€kringskassan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!