Nära 45 000 fjärdeklassare tävlade om att få komma till ALV

I slutet av maj kommer 23 fjärdeklassare från Linköping till Vimmerby och besöker ALV, Astrid Lindgrens Näs och Filmbyn i Mariannelund. Allt är ett pris för att de är bra på att läsa böcker.

2023 års vinnare av den stora läsutmaningen blev klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping. Snart får de komma till Vimmerby.

2023 års vinnare av den stora läsutmaningen blev klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping. Snart får de komma till Vimmerby.

Foto: Pressbild

Vimmerby2024-05-08 05:00

Den stora läsutmaningen genomfördes i år för tredje året. Vinnare blev klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping.

Förstapriset är en två-dagars klassresa till Vimmerby i slutet av maj. Och här får de 23 barnen, pedagoger och några föräldrar besöka Astrid Lindgrens Värld och även sova över. Dag två blir det besök på Näs och därefter Filmbyn i Mariannelund. Alla måltider och resor ingår inklusive korvgrillning första dagen.

– Tävlingen växer för varje år. Av landets 6 000 fjärdeklasser deltog i år 2 900. Det är väldigt bra jobbat på de här tre åren. Målet är att nå alla fjärdeklassare, berättar Carolina Klintefelt, kommunikatör på Litteraturnod Vimmerby.

Själva arrangemanget står nätbokhandeln Adlibris samt bokförlagen Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren för. ALV sponsrar bland annat besöket på ALV och Litteraturnod Vimmerby, som är värdar för besöket i stan och Mariannelund, bjuder på lunchen andra dagen.

– Tio-elvaårsåldern är en viktig ålder för läsandet. Vi ser att barn redan i klass 5 till 6 tappar i läsande och vi vill få in en boost för att komma över den puckel efter vilken läsandet blir en vana.

Med läsvanan kommer också stavning och läshastighet och att kunna se mer än bara orden. Läsvana kickar igång fantasin som skapar en djupare upplevelse.

– Tävlingen hjälper till att öka läskonditionen. Man behöver läsa mycket för att få förmåga att tolka och förstå stavning, att kunna sätta sig in i alla sammanhang men också analysförmågan påverkas av den grundläggande läsförmågan, berättar Carolina Klintefelt.

Även i år slogs ett läsrekord bland de deltagande nära 45 000 fjärdeklassarna. Tillsammans läste de i 1 078 291 timmar.

Klasslärare för den vinnande klassen är Renate Murken.

– När jag presenterade tävlingen för eleverna förklarade jag att alla som läser är vinnare även om man inte vinner själva tävlingen. Läsningen tar oss med på magiska resor i både fantasin och verkligheten, språket och livet blir rikare. När jag fick veta att vår klass hade vunnit svämmade mitt hjärta över av stolthet, säger hon i ett pressmeddelande.

För de som inte vann förstapriset delas priser ut som biobiljetter på SF, bokpaket och författarbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!