Alla partier i fullmäktige ökar – utom Centern

Efter en intensiv valspurt är Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och KD partierna som ökat i Vimmerby kommun sedan förra valet.

Moderaterna i den stora vinnaren i kommunvalet i vimmerby. Partiet ökar med 7,3 procentenheter. Men vem av Niklas Gustafsson och Per Åke Svensson som drar det längsta strået i personvalet dröjer några dagar till att få veta.

Moderaterna i den stora vinnaren i kommunvalet i vimmerby. Partiet ökar med 7,3 procentenheter. Men vem av Niklas Gustafsson och Per Åke Svensson som drar det längsta strået i personvalet dröjer några dagar till att få veta.

Foto: Magnus Strömsten / Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-12 18:00

Den största ökningen står Moderaterna för, där partiet går upp med 7,3 procentenheter jämfört med förra valet. Niklas Gustafsson (M) gläds över resultatet, som enligt honom är riktigt bra.

– Vi har gjort ett bra valarbete, har synts mycket och knackat många dörrar. Dessutom har vi haft en stark lista och presenterat en bra politik, säger han.

Gustafsson har inte hunnit analysera valresultatet särskilt utförligt, men tror att Moderaterna har plockat en del röster från Centerpartiet som tappat mycket, och även kan ha vunnit över en del väljare från Sverigedemokraterna.

Vad har du att säga om personstriden mellan dig och Per-Åke Svensson?

– Det kan jag inte säga något om nu, utan det ser vi först senare i veckan. Jag har inte direkt någon magkänsla kring vilket håll det lutar åt.

Även Per Åke Svensson ligger lågt med kommentarer kring det ämnet.

– Det avvaktar jag med till personkryssen har räknats, säger han.

Om du får flest kryss är du beredd att bli ordförande i kommunstyrelsen då?

– Det hänger inte på det, det avgörs i förhandlingarna om en majoritet, säger han.

Vänsterpartiet gör också ett bra kommunval, där de ökar med 1,8 procentenheter. Lars Johansson (V) är nöjd med partiets valresultat lokalt. 

– Om man ser historiskt och hur det är för partiet i kommunerna runtomkring gör vi ett jättebra val, efter att ha varit rekordstora förra året, säger Johansson.

Vad tror du att partiets ökning beror på?

– Jag tror att de som röstar på oss ser att det är vi som talat mest klarspråk om kommunens problem, inte minst när det gäller hur kommunen styrs och hur beslut fattas. Oavsett parti tror jag att man kan ha röstat på oss om man inte varit nöjd med hur det har varit i kommunen på sistone, säger Johansson.

SD ökar med 2,8 procentenheter och fortsätter vara kommunens fjärde största parti med 13,9 procent.

Socialdemokraterna ökar måttligt med 1,4 procentenheter till 26,5 procent. KD ökar med en halv procentenhet och stannar på 9,7 procent.

– Det är ändå bra. Vi gjorde ett riktigt bra val för fyra år sen och nu stärker vi det ytterligare något. Sen hade jag gärna sett att det gett oss ett mandat till, säger Ola Gustafsson (KD).

Därmed är Centerpartiet det enda av de sex partierna i fullmäktige som tappar och det gör man rejält. Minus 12,4 procentenheter jämfört med valet 2018. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!