Kommunen vill lösa brist med unikt samarbete

För att ta sig an bristen på gode män och förvaltare, som Vimmerby Tidning rapporterat om i flera omgångar, inleder kommunen snart en samverkan med Linköping, som kommunjuristen Peter Olsson menar är unik i sitt slag.

"Lagstiftningen tänker sig egentligen inte att man ska ha ställföreträdarenheter. Verksamheten bygger annars på ideella krafter och det är inte tänkt att man ska ha en professionell enhet. Det blir dyrare och det är inte något man tar till i första hand", säger kommunjuristen Peter Olsson, här till höger bredvid överförmyndaren Peter Fjällgård (V). 







Peter Fjällgård (V), överförmyndare, och Peter Olsson, kommunjurist, berättar att det samverkansavtal som man nu ingår med Linköpings kommun så vitt man vet är unikt.

"Lagstiftningen tänker sig egentligen inte att man ska ha ställföreträdarenheter. Verksamheten bygger annars på ideella krafter och det är inte tänkt att man ska ha en professionell enhet. Det blir dyrare och det är inte något man tar till i första hand", säger kommunjuristen Peter Olsson, här till höger bredvid överförmyndaren Peter Fjällgård (V). Peter Fjällgård (V), överförmyndare, och Peter Olsson, kommunjurist, berättar att det samverkansavtal som man nu ingår med Linköpings kommun så vitt man vet är unikt.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-03-22 05:30

Vimmerby Tidning har i flera led granskat godmanskap och förvaltarskap i kommunen, med utgångspunkt i en god man som har minst 60 aktiva uppdrag. Under kartläggningen har kommunens överförmyndare Peter Fjällgård (V), vars uppdrag det är att se till att gode män sköter sig, berättat att det råder stor brist på gode män och förvaltare och att kommunen saknar mellan 40 och 50 stycken. Nu vill han, tillsammans med kommunjuristen Peter Olsson, bredda bilden av läget. 

– Det här är inget lokalt problem utan det är såhär överallt, säger Peter Fjällgård.

För att försöka lösa problemet ska man nu gå in i en samverkan med Linköpings kommun och bilda en ställföreträdarenhet som anställer personal som tar uppdrag som god man och förvaltare. Kommunjuristen Peter Olsson menar att samverkan är unik.

– Jag känner inte till någon annan kommun som samverkar med en annan kommun om en gemensam ställföreträdarenhet, säger han. 

undefined
Peter Fjällgård (V), överförmyndare, och Peter Olsson, kommunjurist, berättar att det samverkansavtal som man nu ingår med Linköpings kommun så vitt man vet är unikt.

Vad som däremot, enligt Peter Olsson, är vanligt är att man samverkar genom att dela på administrativ personal. Vimmerby ingår sedan 2015 i en samverkan med Kinda, Ydre och Åtvidabergs kommuner där man har en gemensam organisation för överförmyndarverksamhet. Samverkan med Linköping innebär att de fyra kommunerna kommer att dela på anställda ställföreträdare med Linköpings kommun.

– Vi hade som alternativ att upprätta en egen ställföreträdarenhet men när man samverkar får man en större organisation, vilket gör att man blir mindre sårbar vid exempelvis semestrar och sjukdomar, säger Peter Olsson.

Har Vimmerby Tidnings granskning påverkat beslutet att inleda samverkan?

– Nej, processen började långt innan och tanken har funnits i flera år. 

Bristen på gode män är inte ny. Varför gör man det här först nu?

– Jag ska inte kalla det för nödlösning men lagstiftningen tänker sig egentligen inte att man ska ha ställföreträdarenheter. Verksamheten bygger annars på ideella krafter och det är inte tänkt att man ska ha en professionell enhet. Det blir dyrare och det är inget man tar till i första hand.

undefined
Vimmerby Tidning har sedan i höstas publicerat en rad artiklar utifrån ett ärende med en god man som har minst 60 aktiva uppdrag.

Generellt är det svårt att hitta ideell arbetskraft, har överförmyndaren sagt i en tidigare intervju. Nu berättar dock Peter Fjällgård att man sedan den senaste artikeln och krönikan i Vimmerby Tidning fått in ett tiotal intressenter som vill bli god man. 

– Jag märker också när jag är ute på stan att fler kommer och ställer frågor om hur det är att vara god man, säger han.

undefined
Peter Fjällgård (V), till vänster, berättar att det sedan Vimmerby Tidning sist publicerade artiklar i ämnet kommit in ett tiotal nya intresseanmälningar från personer som vill bli ställföreträdare. "Jag märker också när jag är ute på stan att fler kommer och ställer frågor om hur det är att vara god man", säger han.

Peter Olson tycker att intresset är positivt men samtidigt oväntat. 

– Efter de något missvisande skriverierna om hur mycket pengar man tjänar kunde man tro att det skulle komma lycksökare men jag har pratat med handläggarna och det ser bra ut, det är bra personer, säger han. 

Samverkansavtalet är upprättat och cirkulerar för påskrift av respektive kommun. Alla fem ska skriva på och om inget händer kan systemet vara igång redan första april. Enligt kommunjuristen är samverkan ett bra exempel på hur man kan möta problemet. 

– Vi har en föråldrad lagstiftning. Den går flera hundra år tillbaka i tiden och rimmar inte med hur det fungerar idag. Vi får hela tiden hålla på och trixa och det här är ett sådant trixande, säger han. 

Initialt anställs fyra ställföreträdare i Linköping, två för Linköpings kommun och två för övriga fyra kommuner. 

Överförmyndaren

• Överförmyndaren är politiskt tillsatt och enligt lag ska varje kommun ha en överförmyndare alternativt en överförmyndarnämnd, vars uppdrag det är att se till att gode män och förvaltare sköter sig.

• Överförmyndarens uppgifter får inte läggas på någon annan nämnd inom kommunen. Länsstyrelsen har tillsyn över överförmyndarens verksamhet.

• I Vimmerby kommun är Peter Fjällgård (V) överförmyndare. Ersättare är Sven Weckfors (KD).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!