Kommunen om rekommendationerna: "Måste orka hålla ut"

Regionen skärper rekommendationerna ytterligare på grund av den höga smittspridningen av covid 19. Det leder inte till några nya kommunala beslut om åtgärder.

"Det är tufft, men vi måste bara hålla ut nu" säger Jacob Käll (C) om de skärta rekommendationer som infördes på måndagen. Men några åtgärder från kommunens sida är inte aktuella.

"Det är tufft, men vi måste bara hålla ut nu" säger Jacob Käll (C) om de skärta rekommendationer som infördes på måndagen. Men några åtgärder från kommunens sida är inte aktuella.

Foto: Arkiv / Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-26 12:11

– Vi bedömer att vi inte behöver det. De som till exempel tränar fotboll tränar inte inne, säger Jacob Käll, (C) ordförande i kommunstyrelsen i en kommentar till de skärpta regionala rekommendationerna.

En av punkterna handlar om att vuxna inte ska träna tillsammans med andra inomhus.

Vad innebär det för exempelvis idrottshallen och andra sporthallar i kommunen?

– De används inte i dag. Det enda är gymmet i idrottshallen, men där faller ansvaret för att ytterligare begränsa träningen på klubben som driver gymmet, säger Jacob Käll.

De nya skärpta rekommendationerna från Regions smittskydd innebär bland annat att:

alla begränsar sina sociala kontakter och inte träffar andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen,

inte anordna eller delta i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas.

den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer undviker vistelse i samhället så mycket som möjligt.

vuxna inte tränar tillsammans med andra inomhus.

Utöver det personliga ansvaret rekommenderar smittskyddsläkaren att träningsanläggningar ytterligare begränsar möjligheterna för vuxna att samlas inomhus, utöver vad pandemilagen kräver.

– Vi ser att smittan sprids där vuxna tränar tillsammans inomhus, vid samåkning till jobbet och i sociala sammanhang som middagar – även om man ses i mindre sällskap och tycker att man håller avstånd, även ibland utomhus. Därför ska du inte träffa några andra än dem du bor med, säger Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

– I grunden är det här uppmaningar till alla som enskilda individer att undvika olika kontakter i större utsträckning än vad pandemilagen anger. Det är klart att det är tufft, men vi är i ett så allvarligt läge, säger Jacob Käll.

Trots det föranleder de skärpta rekommendationerna i region Kalmar inga beslut eller åtgärder från kommunens sida. Något nytt möte med krisledningsnämnden är inte planerat. Däremot har krisledningsgruppen möten regelbundet.

På måndagsmorgonen diskuterades möjligheten att stänga ner offentliga platser. Men det är inte aktuellt i nuläget.

– Det är en absolut sista utväg, vi kommer jobba för att inte ta till det. Det skulle möjligen bli att vi har folk på plats som ser till att trängsel inte uppstår på exempelvis en badplats. Vi måste orka hålla ut bara nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!