Ovanligt författarsamtal i Vimmerby

När Vimmerby kallar kommer han. Martin Widmark genomförde ett ovanligt författarsamtal för kommunens elever i årskurs tre. "Jag känner att Vimmerby är mitt andra hem", säger den välkände författaren.

Den välkände barnboksförfattaren Martin Widmark var på författarsamtal i Vimmerby under tisdagen.

Den välkände barnboksförfattaren Martin Widmark var på författarsamtal i Vimmerby under tisdagen.

Foto: Jens Lidesjö

Vimmerby2024-05-07 12:04

Martin Widmark är mest känd som skaparen av barnbokserien LasseMajas Detetektivbyrå, som just nu är uppe i över 30 böcker. Men han har såklart gjort mycket annat, som bokserierna om Nelly Rapp och Familjen Jansson. 

Under tisdagsförmiddagen var författaren på plats i Plenissalen i stadshuset för att samtala och läsa med kommunens elever i årskurs tre. 

Det var en exklusiv skara som fick träffa Widmark. Författarsamtal av den här typen är numer ovanliga för 63-åringen.

– Jag gör nästan inga såna här framträdanden numera, för jag känner att jag inte orkar det längre. Men när Vimmerby ringer mig kan jag inte säga nej. Jag har haft ett hus i Brånhult, ut mot Rumskulla, sedan 1990. Så jag känner att Vimmerby är mitt andra hem, säger han och fortsätter: 

– Därför ligger staden mig extra varmt om hjärtat. En del av barnen jag träffade här bor i min by. Så jag har svårt att sätta mig på "trötthetsstolen" och tacka nej.

undefined
"När man svarar på frågor från barnen landar man oftast i deras värld. Det är ett bra sätt att ha en föreläsning på", säger Widmark.

Under stunden Vimmerby Tidnings reportrar var på plats märktes ett stort engagemang bland barnen, som inte var blyga för att ställa frågor under timmen som gick. 

– De här barnen har läst. Jag är själv lärare, så jag märker ganska snabbt om jag har en läsande grupp framför mig. Är barnen inte ett dugg intresserade är det en bortkastad timme. När man svarar på frågor från barnen landar man oftast i deras värld. Det är ett bra sätt att ha en föreläsning på, det är viktigt med kommunikation för att få dem engagerade.

Hur viktigt är det att få barnen intresserade av läsning tidigt?

– Utifrån ett perspektiv som förälder kände jag mig väldigt trygg när mina barn kom igång med läsningen. För kan du bara läsa är varenda dörr öppen för dig. Kan man inte läsa klarar man sig ändå, men alternativen minskar dramatiskt. Att få barn att läsa är därför en hjärtefråga för mig.

Martin Widmarks böcker har översatts till närmare 40 språk, och sålt i över tolv miljoner exemplar. Nu är han aktuell med boken Rymdmysteriet i serien om LasseMajas Detektivbyrå, som kommer ut i slutet av augusti 2024.

I den nya boken om den unga duon testar han gränserna på ett sätt som han inte gjort tidigare. 

– Jag förklarar kvantmekanik för barnen i den, då är vi liksom nere på Einstein-nivå. Men man kan skriva om komplicerade saker så länge språket är ett sådant som barn klarar av. Förlaget sa till mig "Såhär kan du inte skriva", men då svarade jag att jag visst kunde det! Det funkar, bara du inte låter språket sätta krokben för dem.

I arbetet med den nya boken har Widmark tagit hjälp av en herre som minst sagt har koll på det där med rymden. 

– Ja, jag måste tacka Christer Fuglesang som läst boken och gett mig lite tips. 

undefined
Klasskamraterna Emma och Lenna var några av barnen som uppskattade mötet med Martin Widmark.
undefined
Det var inte bara Emma och Lenna som ville vara med på bild. Här får de förstärkning av ett par klasskompisar.

Några av barnen som uppskattade besöket var klasskamraterna Emma och Lenna.

Vad tyckte ni om författarsamtalet? 

– Det var jättekul att lyssna på honom, säger Lenna och får medhåll av Emma. 

Ett populärt inslag var när Martin Widmark läste delar ur en bok i serien om Familjen Jansson. 

– Böckerna om familjen Jansson är väldigt roliga, säger Emma. 

Men Vimmerby Tidning fick inte en alltför lång pratstund med tjejerna, det stod annat på schemat direkt efter författarsamtalet var slut.

– Nu ska vi på tjuvjakt! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!