Åbros planer för de gamla fabrikslokalerna

Det tog längre tid än planerat men sista april tog Åbro över lokalerna från HSF. Nu är planeringen i full gång för hur de ska användas.

HSF:s lokaler på Gamla Eksjövägen har nu tagits över av Åbro.

HSF:s lokaler på Gamla Eksjövägen har nu tagits över av Åbro.

Foto: Michael Nordin

Vimmerby2024-05-09 06:00

Förra året stod det klart att Åbro bryggeri skulle ta över HSF:s, tidigare Elimag och Verktyg & Mekaniska, lokaler på Gamla Eksjövägen.

Nu är affären avslutad och Åbro tog över anläggningen sista april i år för sju miljoner kronor. Förutom tomten på närmare 11 000 kvadratmeter ingår också flera byggnader.

Enligt Åbros vd Henrik Dunge har HSF flyttat verksamheten i Vimmerby till Baltikum. Han berättar att företaget som underleverantörer till fordonsindustrin hade tillverkning dygnet runt av två produkter i Vimmerby.

Vad ska ni göra med den nya fastigheten?

– Först och främst ska vi säkerställa vattentäkten runt bryggeriet. Vi säkrar så att ingen annan industri etablerar sig och smutsar ned. Det är aldrig bra att lägga en sådan verksamhet i ett vattenskyddsområde. Vi behöver också mer mark för framtiden, man vet aldrig vad som händer, det är en öppen spelplan, säger Henrik Dunge.

Inledningsvis ska Åbro gå igenom de nyinköpta lokalerna.

undefined
Åbros vd Henrik Dunge säger att köpet av HFS:s lokaler i första hand handlade om att säkra vattenskyddsområdet runt bryggeriet. Men marken kan också behövas för en ny sorteringsanläggning om ett nytt EU-direktiv går igenom i höst.

– De är ganska nedgångna men vi tittar på möjligheten att använda dem som förråd men också för framtida behov.

Han nämner att det kan bli aktuellt att bygga en ny sorteringsanläggning eftersom ett nytt EU-direktiv sannolikt införs från nästa år. Direktivet säger att bryggerinäringen ska minska andelen PET-flaskor till förmån för en större mängd returglas. Något som man gått ifrån allt mer de senaste 10-20 åren.

– Vi har redan en sorteringsanläggning men EU-kommissionen vill reglera så att 40 procent av alla dryckesförpackningar i Europa ska vara av returglas. Det beror på att stora länder som Tyskland och Frankrike vill skydda sin egen marknad. EU är verkligen inte för oss utan för de stora länderna som Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien. De nya reglerna kommer att gälla för alla drycker utom vin och sprit, hur det nu kommer sig, säger han retoriskt.

Vilka kostnader innebär detta för Åbro?

– Kostnaderna landar alltid på konsumenten. Ta det här med fastighetsnära förpackningsinsamling som kommunerna tog över från årsskiftet. Där kommer kostnaderna att stjälpas över på producenterna och slutligen konsumenterna.

Men förpackningsindustrin hade det ansvaret tidigare. Varför blir det dyrare när kommunerna tar vid?

– Vi hade ett väldigt bra system i Sverige som låg i framkant. Detta håller nu på att raseras. Kommunerna kommer aldrig att bli lika effektiva. Vi hade ett bolag för hela Sverige, nu kommer en massa kommuner att ta hand om det vilket fördyrar hela systemet.

Bland annat Hultsfreds kommun räknar med att sänka renhållningsavgiften med det nya systemet.

– Det kanske handlar om några kronor.

Henrik Dunge menar att systemet totalt kommer att bli dyrare att driva för kommunerna och de kostnaderna tas ut av producenterna och landar till slut på hushållen när de konsumerar varor. Men då menar han att det istället är hundralappar det handlar om.

– Våra svenska politiker har inte sett detta förrän nu och kanske har inte ens alla gjort det ännu. Det kommer också att öppna upp för brottslighet. När kommunerna säljer sitt material vem säljer de då till? Vi är så blåögda. Titta på Think Pink.

NMT Think Pink var ett Stockholms-baserat återvinningsbolag där de tidigare företrädarna med flera nu står åtalade för grova miljöbrott.

När förpackningsindustrins bolag FTI nu avvecklas säljs dess system av, bland annat den moderna återvinningsanläggningen för plast i Motala.

– Vi får se vad som händer, säger Henrik Dunge.

EU-direktivet

PTWR, Producer Take back of Waste Responsibility är en del av EU:s arbete för att minska avfallsmängden i Europa. EU har gjort en revidering av befintliga förpackningsförordningar som nu resulterar i ett direktiv, vilket är tvingande.

Syftet är att minska antalet förpackningar och säkerställa att alla förpackningar är återvinningbara för att minska påverkan på miljö och klimat.

Det ska ske genom att de görs återvinningsbara redan i designstadiet och att pantsystem införs i hela EU. Till 2040 ska PET-flaskorna till 65 procent bestå av återvunnen plast. Inget är några konstigheter för den svenska bryggerinäringen som ligger i framkant.

Bland utmaningarna finns att bryggerinäringen vill ha förköpsrätt till all återvunnen livsmedelsgodkänd PET-plast. Näringen tror annars att den måste konkurrera med exempelvis textil- och fordonsindustrin om återvunnen plast. Skillnaden i det här läget är att bryggerinäringen är tvingad att nå upp till en viss andel återvunnen PET-plast.

En annan utmaning är att direktivet säger att 40 procent av dryckesförpackningarna 2040 ska bestå av återfyllningsbara flaskor. Tidigare hade Sverige återfyllningsbara PET-flaskor men de togs bort eftersom renligheten inte kunde garanteras. Därför återstår i praktiken glasflaskor. För den svenska industrin innebär det att det nuvarande systemet med hög grad av PET-flaskor måste skruvas om till stora kostnader.

För bland annat detaljhandeln, exempelvis livsmedelsbutiker, kommer krav att ställas att de måste tillhandahålla förpackningsvolymer enligt vad direktivet kräver.

Formellt kommer direktivet enligt planeringen att tas till hösten i år och börja implementeras efter hand från och med nästa år.

Källa: Intervju med Erika Danckwardt-Lillieström, Sveriges Bryggerier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!