Däckbytespanik när snökaos råder

Snö och halka slog till med full kraft mot Vimmerby och Hultsfred under fredagen. Innan lunch hade det hunnit komma en dryg decimeter snö. Då blev det rusning till däckverkstäderna efter vinterdäck.

På Magnussons i Vimmberby är det fullbokat, det är full fart som gäller och fyra bilar i timman räknar man med byta hjul på.

På Magnussons i Vimmberby är det fullbokat, det är full fart som gäller och fyra bilar i timman räknar man med byta hjul på.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-26 12:14

Första december ska vinterdäcken vara på. Det säger lagen. Det blir på onsdag i nästa vecka. Samtidigt går polisen i Vimmerby-Hultsfred ut på sociala medier och påminner om den saken.

Det gamla ordspråket "sent ska syndaren vakna" gäller i allra högsta grad. Och syndarna i det här fallet är bilisterna, som inte kommit till skott med att byta däck i tid. 

undefined
Anders Andersson och de övriga på firman hade full gärning med att skifta däck. Årets första snöfall skapade rusning till gummiverkstaden.

– Det har blivit bättre och bättre med det genom åren, säger Anders Andersson på AC däckservice i Hultsfred, i en kort paus mellan en röd Peugeot på en lyft och en vit Citroën på nästa.

Det var verkligen fullt ös i verkstaden, alla lyftarna upptagna och till och med domkraft på golvet fick man ta till, när kunderna kom för att få sina vinterdäck pålagda. Det var till och med kö ute på gården.

– Vi hinner med fyra bilar i timmen ungefär, säger Anders Andersson, och vi är tre som jobbar med däckbyten.

Men hur många hjul som skiftas en sådan här dag, det finns det inte tid att räkna på. Men det blir många. Och jobbet blir inte lättare av att smältvattnet dryper av bilarna som kommer in.

undefined
Det är högtryck också vid däckmaskinen, det visar sig inte sällan att det inte är någon mening att lägga på de gamla vinterdäcken.

Lite lugnare, i alla fall för stunden är det på Magnussons Däckservice i Hultsfred.

– Men det drar igång nu snart, säger Mats Malmqvist på företaget.

Så det är lite lugnet före stormen, när vi tittar in på fredagsförmiddagen för att kolla läget.  Men det vara inte länge, det drar snart igång och tempot är även här fyra bilar i timman. 

undefined
På Magnussons i Hultsfred var det också full rulle fram på förmiddagen, när tidsbokade kunder började rada upp sig.

Vintern kommer som en chock för många bilister, men det är ännu fler som lärt sig att vara ute i tid. Mats Malmqvist delar Anders Anderssons uppfattning om att fler och fler bilister kommer tidigare.

undefined
Telefonen går varm på kontoret hos Mikael Persson på Magnussons i Vimmerby. Det har varit fullbokat hela veckan, och först på måndag har han möjligt att ta emot fler kunder.

På Magnussons i Vimmerby blev fredagen har det varit fullbokat hela veckan, berättar platschefen Mikael Persson.

Men på fredagsmorgonen gick telefonen varm, så pass att nästa lediga tid blir på måndag.

– Det är många som ringer nu, men på måndag har vi har vi gott om tider, säger han. Men nu är det fullt.

undefined
Nya däck behöver köras in lite på barmark, för att dubbarna ska fastna ordentligt, berättar Anders Andersson.

Vinterdäck eller inte, så ställde snösmockan till en hel del bekymmer i trafiken. På en mindre väg utanför Virserum blev en lastbil fast i en backe på fredagsförmiddagen. Och ovana som vi är vid halka nu, så blev det en hel del bekymmer. I Vimmerby till exempel, där många hade jämt göra med att ta sig upp för backen vid Pizzeria Victoria. Och i Gyllekulla, mellan Vena och Tunavägen halkade en bilist i diket.

Sent ska syndarna vakna, säger ordspråket. Och det är en sanning inte minst för däckfirmorna. För samtidigt med första snön blir telefonerna hysteriska. Alla ska ha på vinterdäcken samtidigt. Och då blir det bråttom.
"Men det har blivit bättre med åren, fler är ute tidigare" säger Anders Andersson på AC däckservise i Hultsfred.
Sent ska syndarna vakna, säger ordspråket. Och det är en sanning inte minst för däckfirmorna. För samtidigt med första snön blir telefonerna hysteriska. Alla ska ha på vinterdäcken samtidigt. Och då blir det bråttom. "Men det har blivit bättre med åren, fler är ute tidigare" säger Anders Andersson på AC däckservise i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!