Butikerna om nya regler: "Vi har mätt upp lokalerna"

Allt från fem till 180 kunder samtidigt. Vi har gjort en koll med några butiker i Vimmerby om maxantalet som gäller i och med de nya föreskrifterna som började gälla under söndagen.

Anna Pettersson på Stuneks har satt en maxgräns på fem personer i butiken samtidigt.

Anna Pettersson på Stuneks har satt en maxgräns på fem personer i butiken samtidigt.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-11 19:30

Ica Kvantum har möjlighet att ta emot 180 kunder samtidigt i butiken med de nya föreskrifterna.

– För vår del är den inte något nytt egentligen, vi satte en kundräknare redan veckan innan jul där vi uppskattade vårt antal kring det här talet redan då, säger Pelle Lindqvist och fortsätter:

– När vi gått tillbaka i historiken så är dagen innan nyårsafton den dagen som vi var allra närmast gränsen och fick ett varningssms i den inställning vi gjort, om att vi började närma oss. Men nu när vi kommer in i januari så brukar det vara lite annat flöde, så jag tror inte att det kommer vara några problem. 

Jennie Ahlberg, presskontakt på Dollarstore skriver till oss i ett mail:

"Vi följer reglerna att varje person i lokalen ska ha 10kvm var. Vi har också räknat bort 30% av butiksytan för butiksinredning. Det innebär att i butiken i Vimmerby så får det vara 150 personer samtidigt i lokalen."

På butiken Önska Helge Swahn finns det utrymme för totalt 26 personer samtidigt. 

– Vi har mätt upp lokalerna någorlunda och sen dragit bort lite för exempelvis montrar och så vidare. Det är uppskattat kan man säga, det går inte att säga exakt, säger Hans Lennart Swahn. 

Att lagen och föreskriften började gälla efter jul var bra för butiken.

– Vi har egentligen vår försäljning till jul, vi har inte så mycket efter jul, så för oss var det tur att det kom nu, säger Swahn.

På Stuneks har man valt att sätta gränsen för max fem kunder i butiken på samma gång. 

– Vi har ungefär 130 kvadratmeter, så det blir egentligen 10 kunder, men vi har dragit ner det till fem. Men just nu så är det väldigt lugnt, så det kommer nog inte påverka oss så mycket i januari, det var knappt att vi hade det i julas, säger Anna Pettersson. 

På ÖoB i Vimmerby ligger maxgränsen på 70 kunder i butiken. Håkan Ericsson, varuhuschef för ÖoB, tror inte att den gränsen blir svår att upprätthålla. 

– Vi har gjort mätningar ända sedan i mars lite regelbundet, så det bör inte vara några problem, skulle det bli det så är vi beredda och har åtgärder för hur vi ska göra det, så vi känner oss väldigt trygga, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!