Snuviga barn får gå i skolan - detta gäller i Vimmerby

Nu gäller inte längre nolltolerans för lindrigare förkylningssymtom i Vimmerbys skolor.

”Vi följer hela tiden Folkhälsomyndigheten. Ändrar de sig ändrar vi oss också.” menar skolchef Ola Karlsson. Nu kan ett piggt barn med lindriga och tillfälliga symptom få gå till skolan.

”Vi följer hela tiden Folkhälsomyndigheten. Ändrar de sig ändrar vi oss också.” menar skolchef Ola Karlsson. Nu kan ett piggt barn med lindriga och tillfälliga symptom få gå till skolan.

Foto: Arkiv/ Kristina Westring

Vimmerby2020-09-10 18:00

I nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kan barn under visa omständigheter få vistas på förskola eller grundskola med tillfälliga och lindriga förskylningssymtom. 

–Som vi tolkar det försöker man med den nya vägledningen att lite återgå till det normala, menar barn- och ungdomsförvaltningens chef Ola Karlsson. 

–Under våren så var det självklart att barnen stannade hemma om de hade minsta symtom. Nu hamnar vi i ett läge då bedömningarna ska göras av personal och vårdnadshavare så det är klart att risken för smittspridning ökar. Å andra sidan tänker jag att det finns skäl till att Folkhälsomyndigheten väljer att gå ut med detta nu. Det här är ytterligare ett led i strategin som Sverige har valt där mycket ansvar ligger på medborgarna. 

Lätt snuva efter utevistelse och enstaka hostningar är exempel på milda symtom som inte i sig själva behöver innebära hemgång. 

– Det allmänna hälsotillståndet gäller. Är barnen medtaget och inte orkar med att delta i verksamheten då ska de inte vara i förskola eller skola. Som vårdnadshavare ska man inte heller lämna ett hängigt barn, även om barnet bara har lindriga symtom. 

Har ett barn varit sjukt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barnet är hemma minst två dagar efter feberfrihet och minst sju dagar efter att symtomen först visat sig. Om barnet har kvar lite snuva eller torrhosta efter den tiden kan det ändå få gå till skolan. 

– Om vi fortsätter att ta det gemensamma ansvar som vi gjort i Vimmerby kommun kommer vi att klara av det här också, menar Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!