Han är på plats hos flyktingarna: "Hav av sorg"

Milslånga köer längs gränsen, tusentals människor som väntar i dygn på tågstationen och fäder som tvingas ta farväl av sina familjer. Så beskriver Unicefs James Elder hur det ser ut för dem som försöker lämna Ukraina. –Det är ett hav av sorg, säger han till TT.

Människor på Lvivs järnvägsstation har samlats för att försöka komma med ett tåg som ska dem ut ur landet. Foto är taget 26 februari.

Människor på Lvivs järnvägsstation har samlats för att försöka komma med ett tåg som ska dem ut ur landet. Foto är taget 26 februari.

Foto: Mykola Tys/AP/TT

Ukraina2022-02-27 20:51

Enligt UNHCR befinner sig uppskattningsvis 368 000 människor på flykt från krigets Ukraina.

James Elder, talesperson för Unicef i Ukraina, befinner sig i västligt belägna Lviv efter att först ha arbetat vid gränsen mot Rumänien och har de senaste dagarna sett tiotusentals människor som lämnat sina hem för att fly. För dem som har tagit bilen väntar en kö vid gränsen som kan vara uppemot 15 kilometer lång.

– Det blir bara värre för varje timme som det här pågår, säger han.

– Många tittar på siffrorna (för hur många som flyr), men det jag ser här är berättelsen om familj efter familj som upplever rädsla, stress och osäkerhet för om de kommer att lyckas ta sig härifrån – kommer tåget att komma? Är det möjligt att ta sig över gränsen?

"Vanliga människor"

Bland det mest påtagliga hos dem han möter är känslan av att ha tvingats bort trots att man egentligen hade velat stanna kvar.

– Det handlar om vanliga människor, män och kvinnor som hade jobb att gå till på måndag, men som inte kan göra det nu. Nu har vi i stället en situation där barn ser föräldrar som befinner sig under en sanslös press och pappor som säger farväl till sina familjer.

När det gäller de barn som befinner sig på flykt finns det behov på flera plan som måste tillgodoses, säger James Elder. Tak över huvudet, sjukvård och mat för dagen är förstås ett givet första steg, men därefter krävs ytterligare insatser.

– Det handlar om psykologiska behov som måste mötas, exempelvis genom terapi. En fortsatt skolgång spelar också en central roll, det är viktigt att barnen får tillgång till trygga rum med en känsla av normalitet och vardag i en tid där deras familjer utsätts för så mycket stress.

Lång resa väntar

En stor del av de ukrainska flyktingarna har dock inte nått det stadium när det är dags att börja fundera på en ny tillvaro, understryker James Elder.

– Den största risken just nu är den stora osäkerhet som många känner kring huruvida de över huvud taget kommer att lyckas ta sig ut. Det finns svårigheter med att göra den resan, vi talar om människor som tvingas tillbringa ett, två eller tre dygn för att ta sig till gränsen i bister kyla, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!