Delar av svenska ambassaden flyttas från Kiev

Delar av svenska ambassadens verksamhet i Ukraina flyttas från huvudstaden Kiev till Lviv i den västra delen av landet. Beslutet fattas enligt utrikesdepartementet med anledning av det förvärrade säkerhetsläget i och omkring Ukraina.

"UD upprepar uppmaningen till svenskar som fortfarande befinner sig i Ukraina att snarast lämna landet", skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Arkivbild.

"UD upprepar uppmaningen till svenskar som fortfarande befinner sig i Ukraina att snarast lämna landet", skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ukraina2022-02-23 16:50

"UD upprepar uppmaningen till svenskar som fortfarande befinner sig i Ukraina att snarast lämna landet", skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Redan i söndags fattades beslutet att ambassadpersonalen i Kiev, ett tiotal personer, skulle minskas på grund av det försämrade säkerhetsläget. Beskedet då var dock, likt nu, att ambassaden i Kiev håller öppet tills vidare.

– Vi är kvar i Kiev till skillnad från flera andra som har stängt sina ambassader, och det är någonting som ukrainarna är väldigt tacksamma för, sade Linde till TT i söndags.

Oklart hur många

Hur många som blir kvar i huvudstaden efter flytten till Lviv vill UD:s presstjänst av säkerhetsskäl inte uppge, men utsänd ambassadpersonal finns alltjämt plats i Kiev.

"I samråd med ambassaden genomförs nu detta beslut samtidigt som nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtas", skriver presstjänsten i en kommentar till TT.

Presstjänsten uppger vidare att ambassaden behåller sitt grunduppdrag men att omfattningen kan påverkas av säkerhetsläget. Även möjligheter till konsulärt stöd är alltmer begränsade.

Säkerheten prioritet

"Utgångspunkten är att verksamhet vid ambassaden i Kiev fortsätter att bedrivas så länge det är förenligt med säkerhetssituationen och svenska intressen. Säkerheten för personalen på ambassaden är högsta prioritet", skriver presstjänsten.

Det svenska beslutet att flytta delar av verksamheten till Lviv går i linje med vad flera andra länder tidigare har beslutat. Även försvarsalliansen Nato har flyttat delar av sin personal till Lviv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!