USA:s president Biden till Mellanöstern

USA:s president Joe Biden reser till Israel på onsdag för att träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Därefter reser Biden vidare till Amman i Jordanien för att träffa arabiska ledare.

USA:s president Joe Biden åker till Israel på onsdag, enligt utrikesminister Anthony Blinken. Arkivbild.

USA:s president Joe Biden åker till Israel på onsdag, enligt utrikesminister Anthony Blinken. Arkivbild.

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Mellanöstern2023-10-17 02:35

Beskedet om att USA:s president Joe Biden reser till Israel på onsdag lämnades av utrikesminister Anthony Blinken. Blinken hade då haft ett drygt sju timmar långt möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Israel, i Tel Aviv.

Biden ska träffa Netanyahu för att visa stöd för Israel efter Hamas attacker den 7 oktober som resulterade i en krigsförklaring från Israels sida.

– Presidenten kommer att bekräfta USA:s solidaritet med Israel och vårt djupa engagemang för landets säkerhet, sade Anthony Blinken efter mötet i Tel Aviv.

Blinken sade också att Israel har rätt, och även en skyldighet, "att försvara sina medborgare mot Hamas och andra terrorister och även förhindra framtida attacker".

Efter mötet med Benjamin Netanyahu på onsdagen reser Joe Biden vidare till Amman i Jordanien där han ska träffa Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, Jordaniens kung Abdullah II och palestinska myndighetens president Mahmud Abbas. Det meddelar Vita huset säkerhetspolitiske talesperson John Kirby.

Enligt Kirby kommer presidenten att upprepa USA:s syn om att Hamas inte står för det palestinska folkets rätt till värdighet och självbestämmande.

– Och han kommer återigen att ta upp de humanitära behoven för alla civila i Gaza, sade Kirby till reportrar angående vad Biden ska samtala med de arabiska ledarna om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!