Christer Segerstéen (M): "Hela Kinda ska leva"

Sjöriket Kinda är fantastiskt. Det tycker moderaternas Christer Segerstéen, som vill fortsätta att utveckla konceptet om han får bestämma efter kommunalvalet.

Christer Segerstéen är Moderaternas förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktige i Kinda. Sedan 2021 sitter han som kommunstyrelsen ordförande.

Christer Segerstéen är Moderaternas förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktige i Kinda. Sedan 2021 sitter han som kommunstyrelsen ordförande.

Foto: Jan Novotny

Rimforsa2022-08-31 17:00

Christer Segerstéens familj har haft gården han bor på i generationer. Något som delvis påverkat hans politiska åskådning. Liberal moderat, definierar han den som.

– Äganderätten har alltid betytt mycket för mig eftersom jag är skogsägare. Skattefrågorna också, som arvskatt, säger den 72-årige toppkandidaten på Moderaternas kommunlista i Kinda.

– 1967 var jag med i Konservativ skolungdom, och jobbade i valet 1968. Då var Yngve Holmberg högerledare och skulle göra en "Kennedy-look". Men det gick åt helvete.

undefined
"Det fantastiska med Sjöriket Kinda är att det binder ihop hela kommunen", säger Christer Segerstéen (M). Han tror på att landskapet kan locka fler turister när Europa blir allt varmare och torrare.

Bättre har det gått för Segerstéen själv i kommunpolitiken. Sedan maktskiftet förra vintern sitter han som kommunstyrelsens ordförande i Kinda. Skulle han få förnyat förtroende i valet har han riktningen klar.

– För oss i Moderaterna är det självklart att hela Kinda ska leva. Där har vi Sjöriket Kinda som något fantastiskt.

Vad är det ni i M vill göra med Sjöriket Kinda?

– Dels marknadsföra, dels skapa möjligheter att bo här. Säkerställa tomter både i tätorter och på landsbygden. Vi vill verka för att förändra strandskyddet, men innan det är gjort kan vi vara generösa med att ge dispenser.

Han förtydligar:

– Vi talar inte om att lägga en tomt vid vattenbrynet, utan att den hamnar någonstans inom 100 meters avstånd från det, så att du har en remsa fri för allmänheten.

Där kan ni väl stöta på patrull hos länsstyrelsen. Finns det andra saker ni kan göra för att skapa fler tomter?

– Ja, hela sidan med detaljplaner är i fokus. Sen tror jag inte att länsstyrelsen säger nej till allting.

Förutom sjöarna lyfter Christer Segerstéen även lantbruket som en viktig del av kommunens själ och hjärta. Sverige har enligt honom en ovana att implementera olika EU-direktiv på onödigt besvärliga sätt. Där vill han som moderat ligga på sitt parti på riksnivå.

– Som kommunalpolitiker har du också ett ansvar att det fattas kloka beslut nationellt.

undefined
Som plats för intervjun har Christer Segerstéen valt att ses på familjens gård vid Ämmern, för att belysa sjörikets betydelse för kommunen. En kort biltur från gården ligger vattnet och ekhagarna.

Flera större projekt väntar kommunen. Därför är det nu viktigt att man sparar, menar Christer Segerstéen.

– Vi har en stor investeringsplan. Räddningsstation i Kisa, förskola och skola i Rimforsa. Vi kommer att behöva låna, men det gäller att man inte lånar skjortan av sig som vissa kommuner gjort.

Är Kinda kommun verkligen i riskzonen för det?

– Vi har ett gott läge, men det gäller att hålla i det. Så när vi har investeringsboom framför oss är det viktigt att vi har det här överskottsmålet på 3 procent.

Kommer det att innebära nedskärningar?

– Nej. Vi låter istället bli att, som S vill göra, lägga pengar på en ny busslinje (mellan Horn och Vimmerby) eller öppna upp Stångågårdens kök. Vi har sagt att vi ska säkra grunderna: vård och omsorg.

Samtidigt pratar du om att hela Kinda ska leva. Kan inte exempelvis en ny busslinje bidra till just det?

– Det finns idag en busslinje från Kisa till Vimmerby, men den går via småvägar. Jag för en dialog med Vimmerby kommun, KLT och Östgötatrafiken för att få ut den linjen på 34:an.

undefined
I 25 år satt Christer Segerstéen i skogsägarföreningen Södras styrelse, varav 5 år som dess ordförande.

På så sätt skulle bussen kunna komma närmare Horn. Segerstéen säger sig även vara öppen för att busslinjen skulle kunna svänga av in mot Horn. Men han betonar åter det han vill se som kommunens kärnuppgifter.

– Vård, omsorg, skola och tillväxtfrågorna har vi fokus på.

För att hålla nere skattetrycket?

– Ja, en höjning av skatten drabbar ju alla. För varje hundralapp du tjänar så går det ett antal kronor på den. Så för den med lägst inkomst är det ju tuffast.

"Hade vi inte ett så starkt jordbruk med mycket djur så skulle inte landskapet vara öppet. Här hade granen vuxit till". Christer Segerstéen talar sig varm för ekarna och Kindas natur.
"Hade vi inte ett så starkt jordbruk med mycket djur så skulle inte landskapet vara öppet. Här hade granen vuxit till". Christer Segerstéen talar sig varm för ekarna och Kindas natur.
Fakta om kandidaten

Christer Segerstéen är uppvuxen i Linköping, men hans familj har bott på Hamra gård i Rimforsa i generationer. Själv har han bott på gården sedan 1974.

Han är 72 år, gift för andra gången, har fyra barn, och åtta barnbarn. 

Sin yrkesbana började han som officer, innan han gick över till att sköta gården.

1993 kom han in i styrelsen för Södra, en ekonomisk förening för skogsägare. Han satt i styrelsen i 25 år, och har även varit engagerad i skogsägarörelsen på internationell nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!