"Efterfrågan större än antalet vaccindoser"

Det är svårt att boka tid för vaccineringen i Östergötland. Men enligt regionen är det inget fel på bokningssystemet. Problemet är istället att efterfrågan för närvarande är större än tillgången på vaccin.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Rickard Lundin ingår i den regionala sjukvårdsledningen.

Foto: Mikael Fritzon/TT/Arkivbild

Östergötland2021-01-19 13:45

Fram till och med förra veckan hade drygt 6 500 personer – företrädesvis äldre på särskilda boenden –vaccinerats mot covid-19 i Östergötland. 

Denna vecka räknar regionen med att ytterligare 4 500 personer ska få sin första vaccindos – och då handlar det i första hand om personer som har hemtjänst eller personer som får vård och omsorgsinsatser i hemmet. 

Vi har dock fått flera mejl från personer som uppger att det är svårt eller rent av omöjligt att boka tid för vaccination via 1777.se.

Personer med hemtjänst har fått brev från regionen där de uppmanas att antingen boka tid digitalt eller via telefon. Rickard Lundin, som ingår i den särskilda sjukvårdsledningen, säger dock att det inte är något fel på bokningssystemet. 

– Jag förstår om det finns en frustration. Samtidigt är efterfrågan på vaccin stor, vilket vi välkomnar. Vi fördelar vaccin till respektive vårdcentral som kontinuerligt lägger ut bokningsbara tider. Vaccinleveranserna kommer vecka för vecka och tider läggs ut i takt med att vi ser att vaccinet kommer.

Rickard Lundin säger att om det inte finns några bokningsbara tider digitalt så innebär det att det för tillfället inte finns några lediga tider. Tider ska erbjudas successivt så snart vaccin levereras. 

– Den grupp som vaccineras nu, det vill säga personer med hemtjänst eller personer som har vård och omsorg i hemmet, kan ringa sin vårdcentral och man kommer sedan att bli kontaktad och bli erbjuden en tid när det finns. Alla kommer att bli erbjudna vaccination, säger Rickard Lundin och fortsätter: 

– Det är inte i bokningssystemet begränsningarna finns. Efterfrågan är för närvarande större än det antal vaccindoser vi får till oss veckovis och vi behöver sprida ut vaccinationen över tid. I takt med att större volymer levereras kommer det att bli möjligt att erbjuda fler tider för vaccination. 

Om det redan nu är problem med att boka tid, hur kommer det då att se ut i vår när det stora flertalet av östgötarna ska erbjudas vaccinering?  

– Vi har testat bokningssystemets kapacitet och ser att det fungerar. Det kommer att bli mycket lättare att boka tid digitalt när vi får större volymer av vaccin. 

Region Östergötland hoppas att det ska bli lättare att boka tid under februari när Astra Zenecas vaccin förväntas bli godkänt för användning. Denna vecka använder regionen endast Pfizers vaccin. Från och med nästa vecka ska man dock även börja använda Modernas vaccin.  

Regionen planerar att öppna de stora vaccinationscentralerna i länet under februari för att avlasta primärvården när det gäller de högst prioriterade grupperna. Vaccinationen av den breda allmänheten kommer att ske i Saab arena i Linköping, Luxor center i Motala samt i Mässhallarna i Norrköping. Regionen undersöker om det finns lämpliga lokaler även i andra kommuner. 

– Det är dock först senare i vår som den breda allmänheten kommer att kunna vaccineras, säger Rickard Lundin. 

På tisdagen meddelade regionen att 108 smittade personer vårdas på länets sjukhus, varav 16 inom intensivvården. Det innebär en tydlig minskning jämfört med måndagen då 124 smittade vårdades på sjukhus. 

Regionen uppgav även att ytterligare sju personer med konstaterad covid-19 har avlidit i länet. Sedan utbrottet började har 454 smittade personer avlidit.  

Fyra faser

I en första fas, som inleddes i slutet av 2020, vaccineras personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst.

Den andra fasen berör övriga personer som är 70 år och äldre. I denna fas ingår även vuxna som får insatser enligt LSS och vuxna som har beslut om assistansersättning. 

I den tredje fasen ska vaccin erbjudas personer över 18 år som tillhör en riskgrupp. 

I den avslutande fasen kan vaccin erbjudas vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!