"Kan vi inte ha Motorns dag, blir det katastrof"

"Kan vi inte ha Motorns dag blir det katastrof" Ordförande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening, Roland S Johnsson är orolig, någon hjälp från kulturrådet är inte att hoppas på.

Roland S Johnsson, ordöfrande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening oroar sig för ekonomin. Hittills i år har föreningen tappat 40 000 kronor i inkomster på grund av inställda arrangemang.

Roland S Johnsson, ordöfrande i Målilla-Gårdveda Hembygdsförening oroar sig för ekonomin. Hittills i år har föreningen tappat 40 000 kronor i inkomster på grund av inställda arrangemang.

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-05-01 16:00

–  Jag har skrivit dit och hört mig för, säger Roland S Johnsson, och jag fick till svar att vi inte kommer i fråga för de stöd som Kulturrådet fördelar.

I ett mail förklarar Eliana Ivarsdotter Haddad på Statens Kulturråd att de stödpengar som finns gäller intäktsbortfall som orsakats av att kulturevenemang ställts in. Med kulturevenemang avses konserter, scenkonstföreställningar, och liknande evenemang.

Ett svar som fick Roland S Johnsson att gå i taket. 

 – Det hembygdsrörelsen gör är verkligen kultur i våra ögon, säger han. Vi visar upp gamla redskap och maskiner, teknik som nu är bortglömd av många. Det är synd att det är coronatider, annars hade vi bjudit in kulturrådet att komma och se med egna ögon.

I stället vände han sig Sveriges Hembygdsförbund och av generalsekreterare Jan Nordvall fick han rådet att vända sig till kommunen i stället, med ansökan om extra föreningsstöd. 

Så här långt i år har Målilla-Gårdveda Hembygdsförening tappat inkomster på 40 000 kronor, uppger Roland S Johnsson, eftersom vi fått ställa in både valborgsfirande och motorvårdskurser. Och kan vi inte ha Motorns dag i augusti blir det katastrof. Förra året gav den ett netto på 375 000 kronor och det lever vi på hela året.

Framtiden ser med andra ord inte speciellt ljus ut just nu. Föreningen har vidtagit mått och steg för att sänka sina kostnader. Bland annat har hela personalen, fyra personer sagts upp.

– Så i juli har vi ingen personal kvar alls, säger Roland S Johnsson. Då för parken skötas helt ideellt, med risk för att den växer igen.

Vissa av de 40 husen i parken har också lagts i malpåse tills vidare. 

– Det sparar kanske inte så mycket pengar, men varje krona räknas, säger Roland S Johnsson. Dessutom har vi sålt av saker som vi inte själva behöver. Vi har i alla fall fått in 15 000 kronor.

Föreningen har till och från brottats med en kärv ekonomi under ett antal år. Men efter förra året hade man kommit igång. Bland annat genom att SM-tävlingarna i plöjning som hölls i Målilla gav klirr i kassan. 

– Även nationaldagsfirandet gick bra, säger Roland S Johnsson, bara kaffeserveringen där drog in 10 000 kronor. Speedwayens dag gav lite, och vår ställplats lite till. Så tillsammans med nettot från Motorns dag har vi klarat att dra runt det hela. På sätt och vis är vi kanske mer lika ett företag än en förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!