80 procent av produktionen flyttad: "Ingen rolig syn"

En handfull har visat intresse för Glamox fastighet, som nu håller på att tömmas inför nedläggningen. 80 procent av produktionen är redan flyttad.

Fabrikschef Magnus Antonsson är väldigt nöjd med att personalen visat så stor lojalitet mot företaget. "Vi har haft bra leveransprecession på de ordrar vi levererat och kvalitén är bibehållen", säger han.

Fabrikschef Magnus Antonsson är väldigt nöjd med att personalen visat så stor lojalitet mot företaget. "Vi har haft bra leveransprecession på de ordrar vi levererat och kvalitén är bibehållen", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-03-02 16:00

Tiden börjar rinna ut för Glamox fabrik i Målilla. 36 av 116 anställda har fått nytt jobb, vilket vi berättade om i förra veckan.

Så här långt har man haft fem intressenter på lokalerna, dock ingen arbetsgivare från Hultsfreds kommun.

– Ingen har så vitt jag känner till i dagsläget valt att gå vidare med ett konkret bud, säger fabrikschef Magnus Antonsson. 

Gör ni något för att underlätta för en eventuell köpare, att starta verksamhet i lokalerna igen?

– Det finns redan beslut på att skicka en del maskiner till andra fabriker inom koncernen, men det finns också en del maskiner som inte kommer att flyttas. Utan de kommer att bli till salu och kan absolut underlätta en uppstart.

– Vi har dessutom uppföljningsmöte med Hultsfreds kommun, som kopplat in en konsult som varit med vid liknande nedläggningar i Småland och Kalmar län. Tanken är att det ska underlätta att starta en verksamhet här. Finns det då maskiner på plats, som de anser sig ha användning av, så skulle jag säga att tröskeln är lägre att flytta in här. Det är en sund tanke, tycker jag.

Hur har avvecklingen gått, skulle du säga?

– Enligt plan. Vi har transformerat produkterna, samtidigt har utfallet varit väldigt positivt. Vi har haft bra leveransprecession på de ordrar vi levererat och kvalitén är bibehållen, så jag är väldigt nöjd med att personalen visat så stor lojalitet mot företaget.

Medarbetarna tycker det är jättetufft att se allt avvecklas efter hand, hur känner du?

– Det känns att det börjar dra ihop sig. 80 procent av vår produktion är flyttad redan, liksom mycket utrustning. Det syns att vi är under avetablering, det är ingen tvekan.

Är det en tragisk syn?

– Ja, det är ingen rolig syn. Vi är vana vid hur det har sett ut, så det är klart det blir påtagligt när man ser det. 

Det kommer vara verksamhet på Glamox i Målilla under hela april är tanken, även om den inte innefattar normal produktion. 

– Sista tiden, till vi stänger, handlar det om att iordningställa lokaler, inventera och sända iväg både material och komponenter som finns kvar och som ska till andra fabriker i koncernen, säger Magnus Antonsson.

Blir personalen kvar april ut som sagts tidigare?

– Vi kommer göra en avvägning, har vi inte arbetsuppgifter att förse våra anställda med, då kommer vi ta ställning till om vi kanske inte är i behov av den bemanning som är kvar i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!