Nyqvist till advokaten: "Skönt att det Àr över"

Ska 37-Ärige Daniel Nyqvist dömas för tvÄ fall av mord eller tvÄ fall av drÄp? Det Àr den frÄga som Linköpings tingsrÀtt nu mÄste ta stÀllningen till.

Anhöriga till Mohamad Ammouri pÄ vÀg in i Linköpings tingsrÀtt pÄ mÄndagsmorgonen i sÀllskap med mÄlsÀgandebitrÀdet Elisabeth Massi Fritz.

Anhöriga till Mohamad Ammouri pÄ vÀg in i Linköpings tingsrÀtt pÄ mÄndagsmorgonen i sÀllskap med mÄlsÀgandebitrÀdet Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-09-21 14:38

PĂ„ mĂ„ndagen avslutades rĂ€ttegĂ„ngen om dubbelmordet pĂ„ Åsgatan den 19 oktober 2004.

KammarĂ„klagare Britt-Louise Viklund slog i sitt slutanförande fast att bevisningen mot Daniel Nyqvist Ă€r massiv. Inte nog med att 37-Ă„ringen har erkĂ€nt att det var han som dödade Ă„ttaĂ„rige Mohamad Ammouri och 56-Ă„riga Anna-Lena Svenson – det finns Ă€ven teknisk bevisning i form av dna pĂ„ mordvapnet och mössan. 

– Skadebilden pĂ„ Mohamad Ammouri stĂ€mmer med det Daniel Nyqvist har sagt, nĂ€mligen att han angrep honom bakifrĂ„n. Vi har ocksĂ„ vittnesiakttagelser om att gĂ€rningsmannen bar en sĂ„dan mössa, sade Ă„klagaren och fortsatte: 

– Vi har ocksĂ„ Anna-Lena Svensons uppgifter om att gĂ€rningsmannen var i 20-Ă„rsĂ„ldern. Vi har barndomskamraterna som intygar att Nyqvist hade en sĂ„dan mössa och en butterflykniv.

Enligt Ă„klagaren finns det inget utrymme för att rubricera dĂ„det som drĂ„p. Enligt henne handlar det om mord. 

– Enligt min uppfattning handlar det helt klart om mord. OmstĂ€ndigheterna Ă€r mycket försvĂ„rande. Det fanns en viss planlĂ€ggning, han medförde ett vapen, han letade efter ett lĂ€mpligt offer, ett barn som inte kunde göra motstĂ„nd. 

37-Ă„ringens advokat, Johan Ritzer, ansĂ„g dock att det visst finns anledning att rubricera det som drĂ„p. 

– Han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dĂ„det. Det ska rĂ€knas som en förmildrande omstĂ€ndighet, sade advokaten och fortsatte:

– Han agerade pĂ„ en impuls. Han gick in i sin egen lilla vĂ€rld. Det finns ingen sĂ€rskild förslagenhet i detta.

undefined
MÄlsÀgandebitrÀdet Elisabeth Massi Fritz sade under sista dagen i rÀtten att det inte finns nÄgra förmildrande omstÀndigheter.

MĂ„lsĂ€gandebitrĂ€det Elisabeth Massi Fritz höll inte med om att det finns förmildrande omstĂ€ndigheter. 

– Han har haft möjlighet att ta kontakt med polisen, men valt att inte göra det för att han hellre vill vara fri, sade mĂ„lsĂ€gandebitrĂ€det, som företrĂ€der familjen Ammouri. 

MĂ„lsĂ€gandebitrĂ€det Karin WĂ„lander, som företrĂ€der Anna-Lena Svensons anhöriga, ansĂ„g inte heller att det kan vara frĂ„ga om drĂ„p. 

– Det Ă€r frĂ„ga om tvĂ„ fall av mord, sade hon. 

Allt pekar nu pĂ„ att Linköpings tingsrĂ€tt, oavsett hur brottet ska rubriceras, kommer att döma Daniel Nyqvist till rĂ€ttspsykiatrisk vĂ„rd. Alla inblandade parter anser att det Ă€r den enda rimliga pĂ„följden med tanke pĂ„ resultat av den rĂ€ttspsykiatriska undersökningen. Advokat Ritzer menade dock att vĂ„rden inte ska förenas med sĂ€rskild utskrivningsprövning – vilket innebĂ€r att det Ă€r en domstol som mĂ„ste besluta om att tvĂ„ngsvĂ„rden kan upphöra. 

– För att vĂ„rden ska förenas med sĂ€rskild utskrivningsprövning ska det finnas en beaktansvĂ€rd risk för Ă„terfall i brott. Daniel har ingenting i sitt belastningsregister. Han har inte Ă„terfallit i brott sedan 2004, det Ă€r i det nĂ€rmaste unikt, sade Ritzer. 

Åklagaren höll inte med utan menade att det visst finns en risk för att Nyqvist pĂ„ fri fot Ă„terfaller i allvarlig vĂ„ldsbrottslighet.

– Han har suttit ensam i sitt hem i 16 Ă„r och druckit sina öl för att lugna sin oro och Ă„ngest. Nu har han kommit i en helt annan situation. Jag yrkar att han ska vara kvar i hĂ€ktet med hĂ€nvisning till att det finns risk för Ă„terfall i allvarlig brottslighet, sade Ă„klagaren.

Under förmiddagen vittnade tre vittnen pĂ„ Ă„klagarens begĂ€ran. Det rörde sig om tvĂ„ barndomskamrater till 37-Ă„ringen samt om dennes bror. 

En av barndomskamraterna uppgav att Nyqvist som ung hade sagt att han brukade göra Hitler-hĂ€lsning. Nyqvist har sjĂ€lv tillbakavisat detta pĂ„stĂ„ende.  

– Han sa att han började dagen med att heila. Vi tyckte det var helt jĂ€vla sjukt. Det kom frĂ„n ingenstans, sade vittnet, som Ă€ven pĂ„stod att han sjĂ€lv en gĂ„ng sett Nyqvist göra Hitler-hĂ€lsning. 

37-Ă„ringen bror uppgav dock att han aldrig noterat nĂ„gra högerextrema tendenser hos sin bror. 

– Han var snĂ€ll och omtĂ€nksam. Daniel var mycket hemma, det var dĂ€r han trivdes, sade brodern.

Advokat Ritzer argumenterade i sin plĂ€dering för att det inte fanns nĂ„got rasistiskt motiv. 

– Vad gĂ€ller vittnets uppgifter om att heila framför svenska flaggan, sĂ„ har Daniel svarat att han kan ha sagt det för att verka tuff, ungdomstrams var ett citat frĂ„n honom, sade advokaten.

undefined
Advokat Johan Ritzer sade under sin slutplÀdering att det inte fanns nÄgot rasistiskt motiv.

Daniel Nyqvist, som var klÀdd i KriminalvÄrdens ljusgröna klÀder, fördes ut ur rÀttssalen iförd handfÀngsel. Advokat Ritzer bytte nÄgra ord med sin klient nÀr allt var över.

Vad sade din klient till dig?

– Han sa att det var skönt att det Ă€r över. 

Linköpings tingsrĂ€tt meddelar dom den 1 oktober. I vĂ€ntan pĂ„ domen ska Nyqvist sitta fortsatt hĂ€ktad. 

KammarÄklagare Britt-Louise Viklund och kriminalkommissarie Jan Staaf i en paus i rÀttegÄngen.
KammarÄklagare Britt-Louise Viklund och kriminalkommissarie Jan Staaf i en paus i rÀttegÄngen.
RÀttspsykiatrisk vÄrd

Den som begĂ„r ett allvarligt brott kan dömas till rĂ€ttspsykiatrisk vĂ„rd om han eller hon led av en allvarlig psykisk störning nĂ€r brottet begicks. Den rĂ€ttspsykiatriska vĂ„rden kan ske med eller utan sĂ€rskild utskrivningsprövning. NĂ€r nĂ„gon dömts till rĂ€ttspsykiatrisk vĂ„rd med sĂ€rskild utskrivningsprövning Ă€r det förvaltningsrĂ€tten som prövar om vĂ„rden ska upphöra eller förlĂ€ngas, vĂ„rden ska ges i sluten eller öppen form samt om patienten ska fĂ„ permission. 

KĂ€lla. Sveriges domstolar

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!