Klart: Tolvmannabacken sÀljs och en era gÄr i graven

BranÀsgruppen sÀljer Tolvmannabacken i Kisa till den professionella downhillÄkaren Oscar HÀrnström. Med detta avvecklas nedförsÄkningen för att ge plats Ät en ny verksamhet.

BranÀsgruppen sÀljer nu Tolvmannabacken och den era som pÄgÄtt sedan slutet av 1950-talet gÄr i graven.

BranÀsgruppen sÀljer nu Tolvmannabacken och den era som pÄgÄtt sedan slutet av 1950-talet gÄr i graven.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-03 09:18

– Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen som vi sĂ€ljer nĂ„got som tillhör vĂ„r kĂ€rnverksamhet, alltsĂ„ skidĂ„kningen, sĂ„ det kĂ€nns lite speciellt men samtidigt kĂ€nns det jĂ€tteroligt. Nu kommer anlĂ€ggningen att rulla Ă„tta mĂ„nader om Ă„ret och ge ett mer garanterat liv till omrĂ„det, konstaterar koncernens vd Anders KjĂ€llström.

Genom ideella krafter stod skidbacken i Tolvmannadalen klar i slutet av 1950-talet, alltsĂ„ för nĂ€rmare 70 Ă„r sedan. År 2013 tog BranĂ€sgruppen över anlĂ€ggningen medan den tidigare Ă€garen Johan Larson fortsatte att ansvara för driften. De senaste tvĂ„ sĂ€songerna har helt genomförts i BranĂ€sgruppens regi. Med dagens försĂ€ljning gĂ„r skidĂ„kningen i graven.

undefined
"Kan inte fortsÀtta driva saker som inte gÄr med vinst", konstaterar BranÀsgruppens vd Anders Kjellström.

Hur ser ni pÄ att det alpina avvecklas?

– Jag kan egentligen inte ha sĂ„ mycket Ă„sikter om det utan jag kan bara se det hela ur en affĂ€rsmĂ€ssig vinkel. Vi har inte fĂ„tt det att fungera, vi har förlorat jĂ€ttemĂ„nga miljoner pĂ„ detta, sĂ„ för oss Ă€r det bara en trĂ„kig affĂ€r rent ekonomiskt. Man kan inte fortsĂ€tta driva saker som inte gĂ„r med vinst, konstaterar KjĂ€llström.

GÄr det att driva skidbacke sÄ hÀr lÄngt söderut?

– Det beror pĂ„ storleken. Vi har VallĂ„sen ocksĂ„, som Ă€r större, och dĂ€r har vi kunnat investera i snöfabriker. Att driva en kommersiell skidanlĂ€ggning med den teknikutveckling som krĂ€vs och de varierade vintrar som vi har blir svĂ„rt nĂ€r anlĂ€ggningen inte Ă€r större Ă€n Tolvmannabacken.

Efter en lÄng process, sedan juni mÄnad, gÄr försÀljningen nu igenom med omedelbar verkan.

– Alla har vi haft mycket annat att göra sĂ„ det Ă€r skönt att vara i mĂ„l. Samtidigt Ă€r det vemodigt, jag Ă€lskar skidĂ„kning, men det ingĂ„r i jobbet att ta ansvar för helheten, avslutar KjĂ€llström.

Karta: Tolvmannabacken, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!