Betonggolvet Àr utdömt: "Inget jag vill ansvara för"

Efter 75 Är döms golvet, i vagnhallen pÄ brandstationen i Kisa, ut av experter. "Jag vill att vi bygger en ny rÀddningsstation nu", konstaterar samhÀllsbyggnadschef Karolina Hedlund.

"En oro för att golvet ska spricka sönder", sÀger rÀddningschef Thomas Blixt nÀr han visar upp det 75 Är gamla betonggolvet i vagnhallen pÄ Kisa brandstation.

"En oro för att golvet ska spricka sönder", sÀger rÀddningschef Thomas Blixt nÀr han visar upp det 75 Är gamla betonggolvet i vagnhallen pÄ Kisa brandstation.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-02-17 07:07

NÀr vi besöker rÀddningschef Thomas Blixt pÄ hans, och deltidsbrandmÀnnens arbetsplats, Àr det inte första gÄngen som han visar upp "skavanker" i den slitna lokalen. Under de senaste 14 Ären har frÄgan om att bygga en ny rÀddningsstation i Kisa varit en del av den politiska diskussionen. Otaliga utredningar har gjorts, en upphandling har blivit avbruten och miljontals skattekronor har spenderats. I november förra Äret genomfördes en skyddsrond vars resultat konstaterade ett flertal brister i arbetsmiljön pÄ brandstationen. Nu, i början av februari, slog en extern rapport fast att betonggolvet i brandstationen, dÀr rÀddningsfordonen parkeras, Àr i sÄ dÄligt skick att en renovering Àr omöjlig.

undefined
"Jag vill att vi bygger en ny brandstation nu", konstaterar samhÀllsbyggnadschefen Karolina Hedlund om statusen pÄ betonggolvet, och brandstationen i stort.

– Om man gĂ„r tillbaka, historiskt sett, Ă€r det hĂ€r inget nytt för mig. Jag har presenterat de hĂ€r problemen sedan Ă„tminstone 2007 – men det Ă€r ingen som har lyssnat pĂ„ vĂ„ra utlĂ„tanden. Nu har vi haft experter hĂ€r, som konstaterar samma sak, och dĂ„ Ă€r det önskvĂ€rt att politikerna ser över möjligheten att bygga en ny brandstation snabbare Ă€n vad man har planerat, sĂ€ger rĂ€ddningschef Thomas Blixt, pekar pĂ„ de synliga sprickorna i golvet, och fortsĂ€tter:

– Visst finns det en oro bland oss för att golvet ska spricka sĂ„ mycket sĂ„ att vi inte lĂ€ngre kan köra in vĂ„ra fordon – men att golvet skulle rasa ned, nej det tror jag inte.

undefined
"Vi fÄr tÀnka oss för var vi stÀller varje fordon. Det behöver verkligen investeras i brandstationen nu", sÀger deltidsbrandmannen och skyddsombudet Patrik Karlsson.

I början av december 2020 beslutade samhĂ€llsbyggnadsnĂ€mnden (SBN) att de identifierade bristerna i arbetsmiljön skulle Ă„tgĂ€rdas genom renoveringar – i vĂ€ntan pĂ„ ett politiskt beslut om nybyggnation. Vid nĂ€sta sammantrĂ€de, som Ă€ger rum den 23:e februari, kommer förvaltningschef Karolina Hedlund trots allt att vĂ€dja om ett klartecken frĂ„n nĂ€mnden för att kunna dra igĂ„ng byggprocessen och dess upphandling. HĂ€r lutar hon sig mot den rapport som dömer ut betonggolvet.

– SjĂ€lva betonganalysen gjordes redan 2011 men nĂ€r vi i förvaltningen gjorde en genomlysning kring vilka utredningar som hade gjorts i Ă€rendet kunde vi inte se att den hade presenterats för nĂ€mnden. DĂ€rför lĂ€t vi tvĂ„ oberoende byggnadsingenjörer kolla pĂ„ den och ta fram vad analysen faktiskt innebĂ€r i klartext, förklarar Hedlund och fortsĂ€tter:

– Jag tolkar deras utlĂ„tanden som att det Ă€r sprickbildningar i golvplattan och att ingen egentligen kan sĂ€ga hur lĂ€nge betonggolvet hĂ„ller. DĂ€rför vill jag att politiken omfördelar pengarna i investeringsbudgeten sĂ„ att vi kan börja dra i trĂ„darna för nybyggnation redan nu. Jag ser inte att vi har nĂ„got att vĂ€nta pĂ„.

I slutÀndan handlar det alltsÄ om att golvet riskerar att gÄ sönder?

– SĂ„ tolkar jag analysen. Man ser signaler i golvplattan som i alla fall jag inte vill ansvara för – det tror jag inte nĂ„gon vill. Golvet mĂ„r inte bra och det Ă€r ingen idĂ© att renovera.

undefined
En ny tankbil Àr pÄ ingÄng till brandstationen i Kisa. "Jag Àr oroliga för att den ska vara för tung", konstaterar rÀddningschefen Thomas Blixt.

Om SBN gĂ„r förvaltningschefen tillmötes krĂ€vs beslut i sĂ„vĂ€l kommunstyrelsen som kommunfullmĂ€ktige. Om sĂ„ blir fallet tror Hedlund att en ny brandstation i Kisa kan stĂ„ klar Ă„r 2023. NĂ€r vi söker SBN-ordföranden Mikael Österling (L) för en kommentar svarar han sĂ„ hĂ€r via ett sms: 

– Ärendet gĂ€llande brandstationen kommer upp till nĂ€mnden till nĂ€sta vecka. DĂ€rför avser jag inte föregĂ„ nĂ€mndens hantering. Vi fĂ„r höras efter nĂ€mnden.

Jag skulle vilja ha en kommentar kring det utdömda betonggolvet?

– Ärendet rör brandstationen i Kisa och jag vidhĂ„ller att jag inte avser föregĂ„ nĂ€mnden, avslutar Österling.

UtlÄtande om betonggolvet

SÄ hÀr skriver Byggritningar AB i sitt utlÄtande om betonggolvet pÄ brandstationen i Kisa: "DÄ konstruktionen nÀrmar sig 75 Är och stora ptgÀrder krÀvs för att ÄterstÀlla bjÀlklaget anser vi att bjÀlklagets livslÀngd Àr förbrukad och att betongbjÀlklaget skall rivas och ersÀttas med nytt. Det finns inte tillrÀckligt bra betong kvar att arbeta vidare med för en renovering och för att arbetsmiljön ska kunna sÀkerstÀllas".

Karta: Brandstationen, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!